548. Omlet sernikowo-budyniowy
07 maja
Omlet słodzony syropem daktylowym na twarożku kanapkowo-sernikowym i bezglutenowym budyniu morelowym podany z ananasem i kandyzowanymi kwiatami hibiskusa
OMLET SERNIKOWO-BUDYNIOWY
(przepis autorski)
/1 porcja/
125 g twarożku kanapkowo-sernikowego
2 łyżki mąki żytniej razowej
2 łyżki budyniu bezglutenowego o smaku morelowym
łyżeczka syropu daktylowego
szczypta kardamonu
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka oleju kokosowego
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy. Ostawiamy na 15 minut. Patelnię porządnie rozgrzewamy i smażymy około 7 minut z każdej strony na małym (!) ogniu. Omlet ładnie się przewraca, także wystarczy użyć łopatki. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego :)
18 komentarze
o jakiej średnicy jest Twoja patelnia na omlety? :)
OdpowiedzUsuńmi nigdy takie grube nie wychodzą :<
Odpowiadałam już tutaj: http://poraneknaslodko.blogspot.com/p/omlety.html
UsuńW galerii można zauważyć, że nie zawsze wychodzą takie grube - to zależy od szczęścia :) W każdym razie mam zawsze porządnie rozgrzaną patelnię, a ciasto odstawiam na 15 minut żeby składniki dobrze się połączyły. :)
To nie ubijasz białek ?
UsuńNie. :) Wtedy nie opada :)
UsuńJejciu ale grubiutki! Myślałam, że to serniczek ;)
OdpowiedzUsuńŁaaaallle gruby! Jesteś mistrzynią :D
OdpowiedzUsuńSuper i jak pięknie sie prezentuje <3
OdpowiedzUsuńMuszę zakupić taką patelnie koniecznie , żeby mi takie cuda wychodził ;)
OdpowiedzUsuńNie wierzę, że to nie jest ciacho z piekarnika! No nie wiem jak takie cuda ci mogą wychodzić z patelni! :)
OdpowiedzUsuńOmlet był tak zbity, że na koniec jeszcze postawiłam go w pionie i obracałam, żeby boki się przypiekły. Był tak wysoki, że obawiałam się czy w środku nie będzie surowy. Stąd ten równy brzeg :)
Usuńjeżeli sernikowy, to musze go koniecznie zrobic :o
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńwow! wygląda jak ciasto, nie omlet! gruby jak zawsze :) zresztą też musi być smaczny!
OdpowiedzUsuńCzy mogłabym poprosić o przepis ?:)
OdpowiedzUsuńTak, już jest :)
Usuńjak ciasto! masz rękę do tych omletów :)
OdpowiedzUsuń💕
OdpowiedzUsuńTrzeba by spróbować :D
OdpowiedzUsuń