707. Kasza jaglana zapiekana pod bezą
06 listopada
Orzechowa* kasza jaglana zapiekana z gruszką pod słodką bezą podana z kasztanowym serkiem**
* z masłem orzechowym z sezamem**wymieszany z miodem kasztanowym
Kasza jaglana to jedna z moich ulubionych kasz.
Uwielbiam ją zarówno na wytrawnie jak i na słodko, szczególnie w formie babki.
Dzisiaj wymieszałam ją z masłem orzechowym, pokrojoną gruszką, syropem z agawy i żółtkiem. Pod koniec pieczenia dodałam zaś ubite białko i tym sposobem powstała beza.
Słodkie, mocno orzechowe wnętrze skryte pod delikatną chmurką...
To było pyszne, niebanalne śniadanie, idealne na jesień. Musicie spróbować!
W kaszę jaglaną zaopatruję się w sklepie:
Bez wątpienia jest to jeden z moich ulubionych sklepów ze zdrową żywnością.
Przeszukiwanie bogatej oferty za pierwszym razem zajęło mi dobre ponad pół godziny.
Znajdziecie w nim sporo niespotykanych produktów, których nie ma w innych sklepach.
Wszystkich chciałoby się spróbować!
Co najważniejsze, ceny są bardzo przystępne, a estetyczna szata graficzna przyciąga wzrok.
Polecam!
***
ORZECHOWA KASZA JAGLANA POD BEZĄ
/przepis autorski/
70 g kaszy jaglanej (waga przed ugotowaniem)
szczypta soli
kopiasta łyżka masła orzechowego z sezamem
mała gruszka
żółtko + białko
łyżka syropu z agawy
łyżeczka cukru pudru trzcinowego
mała gruszka
1. Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu podanego na opakowaniu i lekko ostudzić.
2. Wymieszać z masłem orzechowym, żółtkiem i syropem.
3. Dodać pokrojoną w kostkę gruszkę.
4. Przełożyć do natłuszczonego naczynia do zapiekania.
4. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut.
5. Białko ubić ze szczyptą soli i cukrem pudrem.
6. Wyjąć kaszę i na wierzchu rozprowadzić ubite białko.
7. Piec około 5 minut do zarumienienia.
8. Wyjąć, lekko ostudzić i podawać.
Smacznego!
A rok temu...
***
ORZECHOWA KASZA JAGLANA POD BEZĄ
/przepis autorski/
70 g kaszy jaglanej (waga przed ugotowaniem)
szczypta soli
kopiasta łyżka masła orzechowego z sezamem
mała gruszka
żółtko + białko
łyżka syropu z agawy
łyżeczka cukru pudru trzcinowego
mała gruszka
1. Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu podanego na opakowaniu i lekko ostudzić.
2. Wymieszać z masłem orzechowym, żółtkiem i syropem.
3. Dodać pokrojoną w kostkę gruszkę.
4. Przełożyć do natłuszczonego naczynia do zapiekania.
4. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut.
5. Białko ubić ze szczyptą soli i cukrem pudrem.
6. Wyjąć kaszę i na wierzchu rozprowadzić ubite białko.
7. Piec około 5 minut do zarumienienia.
8. Wyjąć, lekko ostudzić i podawać.
Smacznego!
A rok temu...
12 komentarze
Wytrawnie :)
OdpowiedzUsuńświetne na śniadanie:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie musisz podać przepis, jaglana to również moja ulubiona kasza wiec juz nie mogę sie doczekac kiedy go wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńZnakomicie wygląda;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBeza jak chmurka! :)
OdpowiedzUsuńjuż od dłuższego czasu obiecuję sobie, że zrobię bezę i chyba mnie zmotywowałaś, aby w końcu to zrobić :)
OdpowiedzUsuńbardzo chętnie bym zjadła taką zapieczoną jaglaną! Też uwielbiam ją zarówno na słodko jak i w wersji wytrawnej :)
OdpowiedzUsuńNie wiem, który składnik tego śniadania przyciąga mnie najbardziej. Rewelacyjna kompozycja po prostu. :)
OdpowiedzUsuńto musiało być obłędne!
OdpowiedzUsuńpod bezą, nigdy bym na to nie wpadła :)
Cudowny pomysł na jaglankę! Ale to masło też jest ciekawe :)
OdpowiedzUsuńMmm! Tez musze cos takiego zrobic, ale z moja tegoroczna miloscia - dynia Hokkaido, zamiast gruszki.;)
OdpowiedzUsuńPycha, takie śniadanko to ja rozumiem :D
OdpowiedzUsuń