720. Klonowe cranberry pie.
20 listopada
***
Czyli żurawinowa wersja amerykańskiego przysmaku.
Każdy chyba już słyszał o syropie klonowym.
Ja jestem jego wielbicielką dopiero od roku, jednakże dopiero teraz dowiedziałam się, że istnieją różne jego rodzaje.
Naturalny syrop klonowy jest otrzymywany poprzez odparowanie wody z soku z klonowego pnia.
Jest bogaty w cukry, sole mineralne (wapnia, potasu, magnezu, manganu, fosforu), witaminy (B2, B5, B6, niacyna, biotyna, kwas foliowy) i podobnie jak miód ma właściwości bakteriobójcze.
Ma bursztynową barwę, gęstą konsystencję i słodki, lekko przydymiony smak.
W zależności od temperatury odparowania, uzyskuje się różne rodzaje syropu. Mają one taką samą wysoką jakość, a różnią się kolorem, smakiem i sugerowanym zastosowaniem.
Jasny syrop jest wytwarzany na początku sezonu i odparowywany w niższej temperaturze, podczas gdy najciemniejszy zwykle pod koniec sezonu, w temperaturze dochodzącej do 107 °C.
Grade A Medium Amber – bursztynowa barwa i wyraźnie klonowy smak;
Jest uniwersalny, używany zarówno do deserów jak i wytrawnych potraw.
Grade A Dark Amber – charakterystyczny intensywny smak i ciemno bursztynowy kolor;
Ma szerokie zastosowanie w przygotowywaniu potraw, drinków i koktajli.
Nadaje się do pieczenia ciast, mięs i ryb.
Grade B Amber – ciemny, brunatny kolor i głęboki, bogaty, lekko karmelowy smak;
Doskonały do pieczenia.
Grade B Dark – ma bardzo intensywny, klonowy smak;
Jest używany w przetwórstwie spożywczym, np. do produkcji płatków śniadaniowych,
do wędzenia mięs i wędlin. Dostępny wyłącznie w ilościach hurtowych.
Do przygotowania nadzienia żurawinowego użyłam własnie syropu typu B Amber.
Do tej pory miałam okazję próbować jedynie tych z kategorii A i faktycznie muszę przyznać, że różnica jest odczuwalna.
Syrop ten jest odrobinę gęstszy, ciemniejszy i wyraźniejszy w smaku. Po prostu idealny!
Możecie kupić go tutaj:
Klonowe pełnoziarniste cranberry pie oprószone cukrem pudrem trzcinowym
CRANBERRY PIE
/przepis własny/
Składniki:
Ciasto kruche:
75 g mąki pszennej pełnoziarnistej
duże jajko
mąka do podsypywania
sól
dwie łyżki syropu klonowego
35 g masła
Nadzienie:
200 g świeżej żurawiny
3 łyżki syropu klonowego (nie polecam pomijać)
Przygotowanie:
Z podanym składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto.
Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny.
Żurawinę umyć, umieścić na patelni, dodać syrop i podlać wodą.
Dusić około 10 minut aż utworzy się sos.
Formy w wypiekaczu (lub wysokie foremki, jeśli korzystamy z piekarnika) natłuścić.
Ciasto wyjąć, rozwałkować podsypując mąką.
Wyciąć dwa kółka, jeden większy i drugi mniejszy.
Większym kółkiem wylepić foremkę, nakłuć widelcem.
Umieścić w nim żurawinę i przykryć drugim kółkiem.
Piec około 10 minut w wypiekaczu.
Jeśli korzystacie z piekarnika, ustawcie temp. na 200 stopni i pieczcie do zarumienienia.
Smacznego!
***
A rok temu...
9 komentarze
Pycha
OdpowiedzUsuńBłagam o przepis! To wygląda niesamowicie! Chcę takie ciacho! :D
OdpowiedzUsuńAle pyszności:)
OdpowiedzUsuńWygląda jak Apple Pie amerykańskiej gosposi :)
OdpowiedzUsuńFajnie to wygląda. Muszę się zaopatrzyć w syrop klonowy :)
OdpowiedzUsuńNie miałam pojęcia, że jest tyle rodzajów! A syrop klonowy uwielbiam i koniecznie muszę spróbować innych typów :)
OdpowiedzUsuńI dołączam się do prośby o przepis!
Uwielbiam kwaśną żurawinę, w takim cieście musiała smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńniebo na talerzu <3 również błagam o przepis haha :D
OdpowiedzUsuńto wygląda tak imponująco, że zazdroszczę śniadania!
OdpowiedzUsuń