722. Czekoladowe z soczewicą.
22 listopada
Czekoladowe placuszki z soczewicy na ekologicznym soku z żurawiny Symbio podane z ekologicznym dżemem z granatów, jogurtem naturalnym i pestkami granatu
Dżem możecie kupić tutaj:
CZEKOLADOWE PLACUSZKI Z SOCZEWICY
/przepis własny/
120 g ugotowanej soczewicy
jajko
2 płaskie łyżki dowolnej mąki
płaska łyżka gorzkiego kakao
łyżka syropu z kwiatu kokosa
pół łyżeczki proszku do pieczenia
ekologiczny sok z żurawiny (około 100 ml)
(można użyć dowolnego soku lub mleka)
szczypta soli
kilka kropli aromatu migdałowego
masło klarowane do smażenia
Wszystkie składniki zblenderować na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany
Jeśli będzie zbyt gęsta, dodać jeszcze płynu.
Smażyć na natłuszczonej, dobrze rozgrzanej patelni około 3 minut z każdej strony na małym ogniu.
Podawać póki gorące.
Smacznego!
***
A rok temu...
14 komentarze
Jakie apetyczne grubaski! :)
OdpowiedzUsuńPlacki z soczewicy na słodko? Chyba pierwszy raz widzę! Można prosić o przepis? :)
OdpowiedzUsuńtakie grubaski, jak zawsze u Ciebie! poza tym ciekawi mnie smak tego dżemu, takiego jeszcze nie miałam okazji próbować :)
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie i ciekawy pomysł na soczewicę w słodkim wydaniu:)
OdpowiedzUsuńkiedyś z soczewicy robiłam muffinki, ale placuszków nigdy... te Twoje wyglądają super!
OdpowiedzUsuńJakie pulchniutkie :)
OdpowiedzUsuńOj pyszności :)
OdpowiedzUsuńwidzę dzisiaj mega granatowo :D a ten dżem mnie naprawdę zaciekawił, chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńZaciekawiłaś mnie tym dżemem! Brzmi smacznie, chętnie bym go spróbowała :)
OdpowiedzUsuńSoczewica w takim wydaniu na słodko musi powalać na kolana.
OdpowiedzUsuńWygląda magicznie uwielbiam twoje placuszki i omlety są taaaakie grubaśne ;)
Apetycznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńTakie grubaski! Mi nigdy takie nie wychodzą :)
OdpowiedzUsuńMistrzyni grubych placków :)
OdpowiedzUsuńJakie pulchniutkie! *-* pychotka :)
OdpowiedzUsuń