Orzechowy muffin.
16 grudnia
Arachidowy muffin z kakao, orzechami laskowymi i kruszonym ziarnem kakaowca
MUFFIN ORZECHOWY
/przepis autorski/
/1 duża porcja/
40 g mąki ryżowej pełnoziarnistej
15 g mąki kokosowej
5 g gorzkiego kakao
kruszone ziarna kakaowca
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 80 g musu bakaliowego (może być inny)
ok. 80 g jogurtu naturalnego
mleko do rozrzedzenia ciasta (u mnie sojowe)
duże jajko
łyżeczka miodu kasztanowego
łyżeczka roztopionego masła ghee
Mąki, kakao, proszek do pieczenia przesiać do miski.
W drugiej misce wymieszać jajko, sól, mus bakaliowy, jogurt, miód i masło.
Połączyć zawartości obu misek.
Jeżeli masa jest zbyt gęsta, rozrzedzić mlekiem (u mnie było to konieczne).
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Do ciasta wmieszać ziarna kakaowca, a następnie przełożyć do silikonowej formy na muffinę.
Udekorować orzechami laskowymi.
Piec ok. 25 minut w 200 stopniach (u mnie tryb "ciasto" - grzanie dolne + wentylator).
Po tym czasie ostudzić i podawać.
Smacznego!
8 komentarze
Pychotka ;)
OdpowiedzUsuńmuffin z wersji MAXI to jest to co ja lubię! :D
OdpowiedzUsuńmąka arachidowa to jedna z niewielu, których nie próbowałam niestety... a ja uwielbiam, jak muffiny są takie popękane z wierzchu! to sprawia wrażenie takiego domowego pysznego wypieku :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! ;)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie ;) Nigdy nie robiłam takich dużych muffinów, bo nawet nie mam na nie foremki. Ten Twój musiał być pyszny, patrząc na składniki :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyrósł :) jeszcze całość obłożyć masłem orzechowym i jesteśmy w niebie xD
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! :) Aż cierpię bo nadal nie mogę jeść orzechów :(
OdpowiedzUsuńjaki cudowny! uwielbiam orzechowe wypieki! :)
OdpowiedzUsuń