Drożdże ukryte w serduszku.
19 lutego
Drożdżowy placek amaretto podany z kremem nugatowym, ciemnymi winogronami i domowym serkiem borówkowym; hearbata Basilur Summer Tea
Herbatę Basilur Summer Tea dostaniecie TUTAJ, polecam!
***
SERDUSZKA DROŻDŻOWE Z PATELNI
/2 porcje/
Składniki:
20 g świeżych drożdży
130 g mąki pszennej graham
jajko
łyżka amaretto
szczypta soli
2 łyżki syropu klonowego
masło ghee do smażenia
Przygotowanie:
1) W około 2 łyżkach mleka ryżowego rozpuszczam drożdże i dodajemy cukier. Następnie dolewam pozostałą część mleka, dodaję sól, mąkę i jajko. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję.
2) Odstawiam je na około pół godziny, żeby drożdże zaczęły "pracować".
3) Dobrze rozgrzaną patelnię smaruję dokładnie rozpuszczonym masłem.
4) Na patelni kładę foremki w kształcie serca i wypełniam je ciastem.
5) Smażę aż do do czasu gdy nabiorą złotego koloru.
6) Podaję z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
13 komentarze
Wygląda pysznie! Zazdroszczę serka borówkowego:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam te herbaty Basilur!
PS Gdzie kupiłaś takie ciemne winogrona?:o
To są dopiero ciemne winogrona ;D
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda ten placek ;)
Ale przepiękne! :D
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda Twoje śniadanko :)
OdpowiedzUsuńTo się nazywa gotowanie od serca ;) Pięknie ♥
OdpowiedzUsuńhttp://poranny-talerz.blogspot.com/
Smacznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńto po prostu placek od serca! :)
OdpowiedzUsuńno cuudeńko na talerzu :)
OdpowiedzUsuńTakie śniadanka to my lubimy ;)
OdpowiedzUsuńChyba muszę się polubić z drożdżami w końcu :)
OdpowiedzUsuńJa też :)
Usuńpatrze, patrze i się nie mogę napatrzeć na niego :D
OdpowiedzUsuńCudeńko <3 Ty to masz pomysły :)
OdpowiedzUsuń