Omlet z serka wiejskiego po raz trzeci.
15 lutego
Omlet z serka wiejskiego podany z domowym sosem na bazie mleczka kokosowego (Zielonyspichlerz.pl), truskawkami i bazylią
OMLET Z SERKA WIEJSKIEGO
/1 porcja/
/PRZEPIS WŁASNY/
120 g gęstego serka wiejskiego
30 g mąki kokosowej (używam nieodtłuszczonej)
2 jajka
kilka kropli ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego)
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia patelni (lub innego)
łyżeczka miodu drahimskiego
Wszystkie składniki oprócz oleju kokosowego zmiksować na gładką masę. Odstawić na 15 minut.
Rozgrzaną patelnię natłuścić olejem, wylać masę i smażyć na małym ogniu około 5 minut z każdej strony.
Należy przewracać za pomocą dużej łopatki, najlepiej silikonowej.
Podawać z dowolnymi dodatkami.
Smacznego!
/1 porcja/
/PRZEPIS WŁASNY/
120 g gęstego serka wiejskiego
30 g mąki kokosowej (używam nieodtłuszczonej)
2 jajka
kilka kropli ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego)
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia patelni (lub innego)
łyżeczka miodu drahimskiego
Wszystkie składniki oprócz oleju kokosowego zmiksować na gładką masę. Odstawić na 15 minut.
Rozgrzaną patelnię natłuścić olejem, wylać masę i smażyć na małym ogniu około 5 minut z każdej strony.
Należy przewracać za pomocą dużej łopatki, najlepiej silikonowej.
Podawać z dowolnymi dodatkami.
Smacznego!
17 komentarze
Wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńsos na bazie mleczka kokosowego i truskawki rządzą w tym śniadaniu!
OdpowiedzUsuńOstatnio ciągle mam ochotę na omlety, muszę taki zrobić, bo zwykle wcinam tradycyjną wersję :D
OdpowiedzUsuńhttp://poranny-talerz.blogspot.com/
nic grubością nie przebije tego omleta
OdpowiedzUsuńhttp://poraneknaslodko.blogspot.com/2014/05/563-omlet-z-serka-wiejskiego.html
nazwałabym go raczej ciastem ;]
a własnie , jaka masz patelnie/kuchenkę gaz-prąd,indukcja?/ jaka średnica patelni ?
Przebije, przebije, chociażby ten: http://3.bp.blogspot.com/-QpuBrTQTxAA/VLgTmWbvZ0I/AAAAAAAAIEw/Jshv5ol1IEI/s320/P1120292.jpg
UsuńKuchnia gazowa, patelnia 24 cm.
Ciasto jest z piekarnika, omlet z patelni :)
a ta patelnie to masz teflonowa/ceramiczna? jaka polecasz zakupić?
UsuńWygląda smacznie! ;)
OdpowiedzUsuńNie lubię serka wiejskiego w normalnej postaci, ale ten omlet mnie zaciekawił :) A kokos i truskawki pychota! :)
OdpowiedzUsuńjak zawsze gruby i pyszny :D
OdpowiedzUsuńTo mrożone truskawki? Mi nigdy nie chcą się rozmrozić tak, żeby można było je tak ładnie pokroić, zawsze wychodzą takie ciapowate...
OdpowiedzUsuńJaki grubasek *.*
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam o omleta z serka wiejskiego! Musiało być smaczne :)
OdpowiedzUsuńTen sosik mnie zachęcił ;3
OdpowiedzUsuńznów zachwycasz *.*
OdpowiedzUsuńPysznie *.*
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, kiedyś muszę spróbować! :)
OdpowiedzUsuńPyszny !!
OdpowiedzUsuń