Tropikalne gwiazdki z ciecierzycy.
27 lutego
Gwiazdki z ciecierzycy podane z migdałowym serkiem konopnym*, cukrem pudrem trzcinowym, pomelo i pestkami dyni
* serek naturalny + ekstrakt migdałowy + łyżka syropu z agawy + łyżeczka oleju konopnego
CIECIERZYCOWE GWIAZDKI
/przepis autorski/
120 g ciecierzycy
jajko
2 płaskie łyżki dowolnej mąki
płaska łyżka maca (można zastąpić mąką)
łyżka syropu klonowego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
ekologiczny sok z mangostanu (około 100 ml)
(można użyć dowolnego soku lub mleka)
szczypta soli
kilka kropli aromatu migdałowego
masło klarowane do smażenia
Wszystkie składniki zblenderować na gładką masę (o konsystencji gęstej śmietany).
Jeśli będzie zbyt gęsta, dodać jeszcze płynu.
Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni około 5 minut z każdej strony.
Podawać póki gorące.
Smacznego!
16 komentarze
Przesłodkie. :) Ależ ja dawno ciecierzycy nie jadłam...
OdpowiedzUsuńKocham ciecierzyce, dzieki za inspiracje! :D
OdpowiedzUsuńDaj znać, czy smakowały :)
UsuńCudownie się prezentują! ;)
OdpowiedzUsuńjadłam niedawno potrawkę z ciecierzycy i zakochałam się w niej :) muszę przyznać, że w wersji na słodko jeszcze nie próbowałam... :)
OdpowiedzUsuńTen krem jest genialny <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam twoje gwiazdki ♥ Śniadanko cud, miód i orzeszki, mniam!
OdpowiedzUsuńhttp://poranny-talerz.blogspot.com/
Wygląda pysznie, uwielbiam ciecierzycę!:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawi mnie ten sok z mangostanu w przepisie, to musi być dobre!:D
Wygląda pysznie ;))
OdpowiedzUsuńUrocze, tak pięknie wyglądają! Od razu poranek, robi się przyjemniejszy
OdpowiedzUsuńte wszystkie dodatki do tych gwiazdek są wyśmienite! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na wykorzystanie ciecierzycy :D Kradnę przepis ;)
OdpowiedzUsuńA ja mam pytanie odnośnie samej ciecierzycy, ponieważ będę pierwszy raz robiła coś z nią, a bardzo bym chciała zrobić na jutrzejsze śniadanie te cudowne gwiazdki, bo akurat mam w domu pomelo.... czy blendujemy surową ciecierzycę z resztą składników, czy najpierw ją gotujemy? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź :)
OdpowiedzUsuńNajpierw gotujemy. Dzięki temu gwiazdki wyjdą puszyste, rozpływające się w ustach. :)
UsuńZrobione :) I wyszły przepyszne!!!
UsuńOj to bardzo się cieszę :)
UsuńPolecam również placki/gofry z kukurydzy lub fasoli (może być z puszki). Struktura bardzo podobna. :)