Recenzja produktów ze sklepu Felmex.pl.
16 marca
Ostatnio często pijam czekoladę na gorąco albo kakao, szczególnie wieczorami. Mimo tego, że wiosna już niedługo, na razie jest jeszcze dość chłodno. Wtedy po powrocie do domu, na rozgrzewkę najlepszy jest właśnie gorący, czekoladowy napój. Kakao w proszku próbowałam już wielu producentów, zwykle jednak okazywały się one bardzo gorzkie albo "mało czekoladowe", co świadczyło po prostu o ich gorszej jakości.
Dużo słyszałam o kakao firmy Van Houten, na którego temat można znaleźć w Internecie wiele pozytywnych opinii. Obecnie jest już powszechnie dostępne w Polsce, także i ja postanowiłam się skusić :) I jak wrażenia? Kakao jest naprawdę smaczne. Po otwarciu szczelnie zamkniętego opakowania, czuć mocno czekoladowy, intensywny zapach. Po rozrobieniu z mlekiem i cukrem nabiera kremowej konsystencji i szlachetnego smaku, a do tego dobrze się rozpuszcza. Polecam dodać do niego cynamonu i ekstraktu wanilii. :)
Kakao świetnie sprawdza się też jako dodatek do wypieków - nie nadaje gorzkiego smaku, co w przypadku innych kakao bardzo często się zdarza. Co więcej, jest naprawdę w dobrej cenie. Jak na razie jedno z lepszych.
Oprócz zwykłego proszku kakaowego, można też użyć gotowej mieszanki do przygotowania czekoladowego napoju. Testowana przeze mnie czekolada z zawartością 33% kakao "Passion" jest delikatnie słodka, nabiera intensywnej, ciemnej barwy i ma delikatnie mleczny posmak. Uzyskuje też gęstą, kremową konsystencję. Można nawet dodać trochę mniej mleka i w ten sposób przygotować sobie "czekoladowy deser". :)
Co jeszcze mogę polecić? Na pewno czekoladowe "kropelki" firmy Callebaut. Wielu z Was na pewno słyszało o tej firmie, w końcu podobno produkuje ona jedne z lepszych czekolad na świecie. "Kropelek" białej czekolady można używać na wiele sposobów: jako dekorację, przekąskę, dodać do ciasta, zrobić z nich polewę, a przede wszystkim rozpuścić w mleku. Bardzo dobrze się rozpuszczają i nadają aksamitnej, gładkiej konsystencji, zarówno polewom jak i napojom. Są również bardzo słodkie (jak to biała czekolada) dlatego nie potrzeba już żadnych dosładzaczy. Nie zawierają też zbędnych tłuszczy. Jak dla mnie, jako wielkiej fanki białej czekolady - naprawdę dobry produkt. W sam raz do przygotowywania wielkanocnych wypieków :)
Wiadomo - jedną z lepszych kaw jest włoska, także przedstawię Wam kawę Mokarabia Plus. Przyznać trzeba, że ma ona dość mocny, wyrazisty smak z wyczuwalną nutą goryczki. Składa się z mieszanki ziaren Arabiki (80%) oraz Robusty (20%), przy czym ta ostatnia nadaje lekko kwaskowatego posmaku. Zapach jest delikatny, a konsystencja lekko gęsta. Zdecydowanie godna polecenia, szczególnie dla fanów espresso! :)
Wszystkie wymienione produkty możecie kupić w sklepie internetowym Felmex, który znajdziecie
1 komentarze
Nigdy nic tam nie kupowałam.
OdpowiedzUsuń