Wegańskie produkty VEGA.
15 lipca
Nie byłabym sobą, gdybym widząc rynkowe nowinki w Internecie nie postanowiła ich spróbować.
Ostatnio wpadłam na niemiecki sklep internetowy, w którego ofercie po raz pierwszy zobaczyłam orzechy... cedrowe!
No więc co to takiego?
.
Są to nasiona uzyskiwane z cedru syberyjskiego (Pinus sibirica), które jak sama nazwa wskazuje, można spotkać w chyba najchłodniejszej części Rosji (ale też w Azji). W Europie zachodniej są jeszcze słabo znane. Cedr syberyjski to wiecznie zielone drzewo, które może osiągnąć 35 m (!) wysokości. Jest blisko spokrewniona z sosną pinii, dlatego jej nasionka wyglądają niemal identycznie jak orzeszki piniowe.
Orzechy cedrowe pochodzą z dziko rosnących drzew, a nie z hodowli, dzięki czemu są w 100% naturalne i bardzo wartościowe. Jako jedne z nielicznych orzechów nie powodują alergii, a wręcz przeciwnie - mogą pomagać w jej leczeniu. Do tego mają wysoką zawartość łatwo przyswajalnego białka oraz witamin (B1, B2, PP, E) i mikroelementów (takich jak miedź, krzem, wanad, molibden, bor, nikiel, srebro, kobalt), dzięki czemu wspierają zarówno rozwój fizyczny i psychiczny jak i pomagają w rehabilitacji po ciężkiej chorobie. Nazywane są nawet "Perłą Tajgi".
Krem z orzechów cedrowych na Syberii był niegdyś używany jako lekarstwo na gruźlicę i wciąż jest stosowany w przypadku wystąpienia zgagi, zapalenia żołądka, wrzodów żołądka i dwunastnicy, chorób nerek i układu nerwowego.
Poszperałam trochę w Internecie i dowiedziałam się, że firma Vega była pierwszym dostawcą produktów z syberyjskich orzeszków cedrowych w Europie Zachodniej. Wszystkie produkty wyróżniają się certyfikatem ekologicznym i powstają z orzechów zbieranych z dziko rosnących drzew.
Do czego ich używać?
To co lubię w nich najbardziej to fakt, że mają lekko słodki smak. Zastosowanie takie jak i innych orzechów: do chrupania, jak składnik sałatek, zapiekanek, owsianek, lodów i ciast. Świetnie nadają się również do pesto. Ja lubię je lekko podprażyć na patelni, dzięki czemu nabierają intensywnego smaku. Polecam spróbować ich jako składnik dań z pieczonych warzyw. Pyszności!
"Złoto Tajgi"
No dobrze, było trochę o orzechach, jednak jak wiadomo - olej z orzechów zawiera największą koncentrację wszystkich "dobroci" z orzechów. Przede wszystkim jest bogatym źródłem witaminy E (30 mg na 100 g oleju), w przeciwieństwie do oliwy z oliwek czy oleju sojowego, które nie mają jej prawie wcale. Oczywiście olej zawiera wszystkie minerały i witaminy wymienione wcześniej, tyle że w większej ilości (można go więc nazwać ich koncentratem :)) Z tego powodu nazywany jest "Złotem Tajgi". Co więcej, tłoczony jest na zimno, przez co utrata witamin jest bardzo mała.
Olej z orzechów cedrowych jest także szczególnie bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza kwas pinolenowy, zawarty tylko (!) w orzeszkach pinii. Zawiera również sporą dawkę lecytyny, przez co został nawet nazwany "soją północy" :)
Inne orzechy i suszone owoce
***
Wszystkie produkty możecie kupić w niemieckim sklepie internetowym
8 komentarze
Świetne produkty, czyli teraz będziesz z nich czarować ? :)
OdpowiedzUsuńduper produkty mają, dzięki za link! już robię zakupy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie rzeczy - zdrowo i smacznie. Bardzo Ci zazdroszczę i sama muszę się koniecznie za nimi rozejrzeć. :-)
OdpowiedzUsuńAle witamin! Chyba w końcu się skuszę i zakupię te produkty:-)
OdpowiedzUsuńWow, fantastic weblog format! How long have you ever been blogging for?
OdpowiedzUsuńyou make running a blog glance easy. The entire look of
your site is magnificent, as neatly as the content!
my web-site :: Kelsey’s Diamond Obsession Phrases Review – Is It For You ()
Nie próbowałam tych produktów :)
OdpowiedzUsuńU Ciebie jak zwykle same wspaniałości ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam te produkty wege, używam ich już spory czas i są świetnie :)
OdpowiedzUsuń