Ciasto buraczane z brązowym... prosem!
16 marcaCIASTO BURCZANO-JAGLANE
/przepis autorski/
Składniki:
150 g ugotowanych buraków
jajko
4 łyżki dowolnej mąki
łyżka syropu klonowego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml mleka
szczypta soli
kilka kropli aromatu migdałowego
+ do dekoracji:
+ do dekoracji:
garść prażonych płatków kokosa.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na gładką masę (o konsystencji gęstej śmietany).
Jeśli będzie zbyt gęsta, dodać jeszcze mleka.
Przelać do natłuszczonego naczynia i udekorować płatkami kokosa.
Piec w temp. 190 stopni przez ok. 30 minut.
Pod koniec czasu pieczenia można włączyć dodatkowo termoobieg.
Po upieczeniu ostrożnie wyjąć i podawać póki gorące.
3 komentarze
Ja to lubię właśnie takie nietypowe wykorzystanie buraka np. w wersji na słodko.:-)
OdpowiedzUsuńBuraka w cieście nigdy jeszcze nie próbowałam.. Ale po tym co zobaczyłam wydaje mi się że ten czas powoli nadchodzi! Pięknie to wygląda. :)
OdpowiedzUsuńPróbowałem już buraka na różne sposoby, ale w cieście jeszcze nie miałem okazji :)
OdpowiedzUsuń