Podwójnie bananowe serniczki z patelni.

04 lutego


Pączki będą później, teraz coś pożywnego, czyli serniczki.

Rozpusta z samego rana, jak na Tłusty Czwartek przystało...

.... ale za to zdrowa! :)




PODWÓJNIE BANANOWE SERNICZKI Z PATELNI
/przepis własny/


200 g twarogu typu klinek
1 jajko
50-60 g mąki bananowej bio
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
mały banan
masło/olej do smażenia (u mnie masło klarowane ghee)

+ pomarańcza
+ dżem z owoców leśnych
+ kruszone ziarno kakao bio 
(dostępne w sklepie internetowym biowitalni.pl)

Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie ugnieść za pomocą widelca.
Patelnię porządnie rozgrzać i natłuścić, najlepiej dokładnie rozprowadzając masło po całej powierzchni.
Zwilżonymi dłońmi formować placuszki, do środka wkładać po grubym plasterku banana i zlepiać formując kulki.
Kłaść na patelni lekko spłaszczając.
Smażyć około 6 minut z jednej i z drugiej strony do zarumienienia. 
Przy przewracaniu należy zachować szczególną ostrożność, bo serniczki są bardzo delikatne i mogą się rozpaść.
Po usmażeniu zdjąć, udekorować i podawać.

Smacznego!

You Might Also Like

6 komentarze

  1. Zdrowa....pełna cholesterolu i okropnie niezdrowego nabiału :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm.. ale mąki bananowej to jeszcze nie widziałam, rozbudziłaś moją kulinarną ciekawość :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na poranną przekąskę. Właśnie dlatego uwielbiam śniadania...możemy podczas ich komponowania dać sobie sporo swobody w dobieraniu produktów!

    OdpowiedzUsuń