Pudding dyniowy z drożdżówki!
25 listopada
Tak wyglądała bułeczka przed zapieczeniem
***
PUDDING Z DROŻDŻÓWKI Z DYNIĄ
/1 PORCJA/
[przepis autorski]
drożdżowa bułeczka z jabłkiem pokrojona w plastry
150 g puree z dyni (u mnie dyni makaronowej)
50 g mascarpone
100 ml mocnego naparu z herbaty
jajko klasy L
łyżka proszku budyniowego waniliowego
sól
2 łyżki syropu klonowego
pestki dyni do dekoracji
tłuszcz do wysmarowania naczynia
Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Puree i mascarpone zmiksować z jajkiem, solą, naparem, i syropem klonowym. Na koniec dodać proszek budyniowy i ponownie zmiksować. W natłuszczonym naczyniu ułożyć plastry bułeczki. Zalać przygotowaną masą dyniowo-serową. Piec około 25 minut. Po 15 minutach pieczenia przykryć wierzch folią aluminiową. Następnie wyjąć, posypać pestkami dyni, ostudzić i podawać.
Smacznego!
4 komentarze
Jak słyszę ,,pudding" to automatycznie się uśmiecham, kocham takie ,,budyniowe" konsystencje. A tu jeszcze moja ukochana dynia. :-)
OdpowiedzUsuńPomysł jest rewelacyjny :):
OdpowiedzUsuńdyniowy... pyszności!
OdpowiedzUsuńAle słodko wygląda ta drożdżóweczka
OdpowiedzUsuń