Orkiszowe racuchy z jabłkiem.
13 kwietnia
Czy racuchy mogą być zdrowe? Oczywiście!
Wystarczy do ich przygotowania użyć mieszanki mąk:
pszennej i orkiszowej, dodać trochę otrąb, pominąć cukier i proszek do pieczenia...
... a do środka wkroić soczyste jabłko.
Jeśli macie foremki w zabawnych kształtach, koniecznie ich użyjcie.
Kto oprze się takim pachnącym, wiosennym kwiatkom? :)
DOMOWE RACUCHY Z JABŁKIEM
/1 porcja/
Ciasto:
35 g (3 łyżki) mąki pszennej
35 g (3 łyżki) mąki orkiszowej
35 g (3 łyżki) mąki orkiszowej
30 ml dowolnego napoju roślinnego
30 ml wody gazowanej
30 ml wody gazowanej
szczypta soli
płaska łyżka otrąb
łyżeczka cukru waniliowego
łyżeczka cukru waniliowego
jabłko obrane i pokrojone w drobną kostkę
+ kilka plastrów do dekoracji
+ kilka plastrów do dekoracji
olej do smażenia
jajko
Dodatki:
cukier puder trzcinowy
mieszanka surowych ziaren, orzechów i suszonych owoców
Przygotowanie:
Obie mąki przesiać, a następnie wszystkie składniki
zmiksować na gładką masę.
zmiksować na gładką masę.
Dodać pokrojone jabłko, wymieszać
i odstawić na 15 minut do lodówki.
i odstawić na 15 minut do lodówki.
Po tym czasie smażyć na natłuszczonej patelni ok. 2-3 minut z każdej strony.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
***
Do przygotowania racuszków zainspirował mnie przepis ze strony cateringu dietetycznego.
Więcej ciekawych potraw z codzienną dostawą (i atrakcyjną ceną!)
59 komentarze
Takich jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńmm takich racuszków jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńsmakowite!
OdpowiedzUsuńPychota, uwielbiam racuchy!
OdpowiedzUsuńapetycznie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńjuż dawno nic tak smacznego nie jadłam :]
OdpowiedzUsuńOrkiszowych nie jadłam
OdpowiedzUsuńAle smacznie wyglądają narobiły mi apetytu
OdpowiedzUsuńapetyczne, aż ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuńRobisz tak pyszne dania i piękne zdjęcia, że trudno się oprzeć.
OdpowiedzUsuńNo nie powiem, ciekawa propozycja. Będzie próbowane :)
OdpowiedzUsuńJakie piękne, apetyczne. Cudo :)
OdpowiedzUsuńOrkiszowych placków jeszcze nie jadłam, ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńsmakowite!
OdpowiedzUsuńPyszne śniadanko
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie!
OdpowiedzUsuńNa śniadanko idealne! <3
OdpowiedzUsuńeleganckie śniadanko
OdpowiedzUsuńZapowiadają się pysznie
OdpowiedzUsuńTo już przerobione. Czekamy na nowości!
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis. Próbowałam i są mega przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńPaaluszkiii lizać:))))
OdpowiedzUsuńZjadłabym:)
OdpowiedzUsuńBrzmi jak przepis na idealne śniadanie. Już wiem co jutro zjem ;)
OdpowiedzUsuńAleż one świetnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńCudowny przysmak!:)))
OdpowiedzUsuńWspaniałe śniadanko. Ciekawe czy moim dzieciom będą smakować
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :) Na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńNa pewno są bardzo pyszne :)
OdpowiedzUsuńO jejku! To wygląda cudownie, aż ślinka cieknie! dzięki za ten przepis będzie idealny na niedzielne leniwe śniadanie ;)
OdpowiedzUsuńale smakowite!
OdpowiedzUsuńNiestety w tygodniu nie mam czasu na takie piękne przygotowanie śniadania. Ale w sobotę lub niedzielę na pewno sobie zrobię ;) Wygląda cudownie!
OdpowiedzUsuńSuper przepis, ja przygotowuję ciasto i dodatki wieczorem a rano tylko smażę. :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pięknie i smakowicie. Dla mnie po prostu idealne śniadanie :)
OdpowiedzUsuńSuper zamiennik na gofry i naleśniki :) Prezentacja tak ładna, że samo zdjęcie wystarczyło abym zapragnęła takiego śniadania :)
OdpowiedzUsuńciekawa jestem jak smakują, a nie są twarde?
OdpowiedzUsuńmuszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają. Będę musiała kiedyś spróbować
OdpowiedzUsuńZapisuję przepis. Zaskoczę kiedyś moją dziewczyną takim śniadaniem, będzie zachwycona :)
OdpowiedzUsuńIdealny prezent dla mnie. :D Ale mąż nie da rady raczej takiego zrobic
OdpowiedzUsuńdodatki dodają takiego wyglądu :) i na pewno smakuje super !:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam racuchy, ale ostatnio zrobiłam tak na oko i wyszło przeciętnie. Teraz tylko z tym przepisem :)
OdpowiedzUsuńMistrzowskie śniadanie. Aż mi ślinka cieknie na sam widok :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie podane, lubię starannie udekorowane potrawy :)
OdpowiedzUsuńZdrowe i racjonalne jedzenie to podstawa. My też w domu wykorzystujemy takie przepisy - dania smakują każdemu domownikowi, przede wszystkim dzieciom. Na pewno spróbuję też Twojego przepisu, bo rachuchy wyglądają rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że takich jeszcze nie próbowałem robić :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, na pewno skorzystam z Twojego przepisu . Jakich produktów uzywacie w Waszej kuchnii ? Osobiscie polecam Wam https://www.herbapol.com.pl/produkty/spozywcze/syropy , sklep ze zdrową żywnościa.
OdpowiedzUsuńsuper przepis
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie - muszę zrobić ;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam te racuszki w miniony weekend na śniadanie i na pewno je powtórzę!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie bym jadł!
OdpowiedzUsuńSuper wyglądają muszę je zjeść ;-)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie do zjedzenia
OdpowiedzUsuńZdecydowanie muszę spróbować
OdpowiedzUsuńPrzepis wypróbowany w weekend :) Dzieciaki zachwycone!
OdpowiedzUsuńDzięki!
Racuchy z jabłkami są najlepsze!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Palce lizać :)
OdpowiedzUsuń