Herbaciany krem z komosy ryżowej.
17 lutego
HERBACIANY KREM Z KOMOSY RYŻOWEJ
/PRZEPIS WŁASNY/
65 g komosy ryżowej
200 ml mleka migdałowego
150 ml mocnego naparu
z herbaty "Warme Mitte" marki Herbaria
szczypta soli
kilka kropli ekstraktu z migdałów
łyżka mąki migdałowej
2 łyżki syropu klonowego
Do rondelka z gotującym się mlekiem wsypać komosę.
Dodać szczyptę soli, ekstrakt i syrop klonowy.
Gdy zacznie się gotować, od czasu do czasu zamieszać,
żeby gęstniejąca masa nie przywarła do dna.
Gotować około 8 minut na małym ogniu.
Po tym czasie dodać mąkę migdałową, napar i zamieszać.
Gotować jeszcze około 8 minut,
po tym czasie przelać do miseczki, udekorować i podawać.
Smacznego!
Herbatka, której użyłam do przygotowania owsianki,
to mieszanka kopru, anyżu, rumianku, kminku,
skórki pomarańczowej, imbiru, kolendry i kardamonu.
Uwielbiam wszystkie te przyprawy, dlatego posmakowała mi najbardziej ze wszystkich.
Inne ciekawe przyprawy:
(oczywiście wszystkie opatrzone certyfikatem bio,
gwarantującym najwyższą jakość!):
- zielony pieprz
- oregano
- mieszanka warzywna do sałatek, sosów i zup
- tymianek,
- jagody jałowca
- rozmaryn
- korsykańskie zioła
oraz herbatki ziołowe na wyciszenie, dobre trawienie czy nastrój.
Gdzie kupić?
Cześć można dostać w polskich sklepach internetowych z żywnością bio,
a cały asortyment - najpewniej w niemieckich.
Warto szukać, bo wiele z nich oferuje niedrogą wysyłkę do Polski :)
3 komentarze
skad masz swieze poziomki? ;D
OdpowiedzUsuńZamroziłam latem, po prostu "szron" zniknął dzięki gorącej owsiance :)
UsuńSuper przepis! Ciekawe są te produkty. Czasem odwiedzam sklepy ze zdrową żywnością i zawsze coś kupię. Owszem, nie należą do najtańszych ale naprawdę warto :)
OdpowiedzUsuń