Bezglutenowe placuszki owsiane z kokosem i żurawiną.
14 marcaPlacki z płatków owsianych to dobra alternatywa dla tradycyjnych wypieków z białej mąki.
Są niesamowicie puszyste i bardzo zdrowe, ponieważ nie zawierają rafinowanego cukru ani oczyszczonej mąki
(jedynie mąkę kokosową, która powstaje z wysuszonego miąższu kokosa).
Placuszki bez wątpienia świetnie sprawdzą się jako śniadanie do lunchboxa,
ponieważ na drugi dzień pozostają świeże i wilgotne.
Dzisiaj podałam je z cukrem pudrem z ksylitolu, serkiem naturalnym oraz świeżym kiwi.
W okresie zimowym, kiwi to jedne z moich ulubionych owoców,
ponieważ zawsze są smaczne, soczyste i pełne witamin.
Co najlepsze, od dzisiaj znajdziecie je w promocji!
Koniecznie sprawdźcie więc najnowszą gazetkę Biedronki.
Oprócz kiwi, warto również skusić się na winogrona,
które także są w bardzo dobrej cenie :)
BEZGLUTENOWE PLACUSZKI OWSIANE Z KOKOSEM I ŻURAWINĄ
/przepis własny/
Składniki na ciasto:
35 g (1/4 szklanki) bezglutenowych płatków owsianych
35 g (1/4 szklanki) mąki kokosowej
ok. 140-170 ml mleczka kokosowego
szczypta soli
duże jajko
1/3 łyżeczki sody
łyżka suszonej żurawiny
łyżka suszonej żurawiny
płaska łyżka masła klarowanego
mała garść pokruszonych w blenderze plastrów kokosa
łyżeczka miodu
Do podania:
kiwi, puder z ksylitolu, serek naturalny
Do podania:
kiwi, puder z ksylitolu, serek naturalny
Przygotowanie:
Płatki owsiane zalać wrzątkiem do ich poziomu i odstawić na 5 minut.
Następnie zmiksować je z mąką, mleczkiem kokosowym,
solą, jajkiem, miodem i sodą na gładką masę
(która powinna być gęstsza niż na naleśniki).
solą, jajkiem, miodem i sodą na gładką masę
(która powinna być gęstsza niż na naleśniki).
Następnie dodać drobno pokruszone plastry kokosa i suszoną żurawinę.
Odstawić na 5 minut, aby żurawina wchłonęła nadmiar wilgoci z ciasta.
Na patelni roztopić masło i rozprowadzić po całej jej powierzchni.
Na patelni roztopić masło i rozprowadzić po całej jej powierzchni.
Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni około 4 minut z każdej strony.
Po tym czasie zdjąć i podawać póki ciepłe.
Smacznego!
***
35 komentarze
Przemawia do mnie wszystko co kokosowe :)
OdpowiedzUsuńTakie placuszki muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńChetnie Spróbuję
OdpowiedzUsuńCo wy chcecie od tego glutenu?
OdpowiedzUsuńsuper przepis! :)
OdpowiedzUsuńMmm już je lubię :) :)
OdpowiedzUsuńChętnie spróbuję
OdpowiedzUsuńChetnie upichcę takie
OdpowiedzUsuńwow, super sprawa !
OdpowiedzUsuńjakie apetyczne!
OdpowiedzUsuńAle apetyczne placuchy:)
OdpowiedzUsuńtego jeszcze nie było :D
OdpowiedzUsuńSmakowite
OdpowiedzUsuńPlacuszki idealne dla mnie, uwielbiam takie śniadania.
OdpowiedzUsuńTe placuszki są świetne na niedzielne śniadanie, a do tego kawa z mlekiem.. mmm ;-)
OdpowiedzUsuńApetyczne. Chyba wiem co będzie jutro na śniadanie ;)
OdpowiedzUsuńsame pysznosci
OdpowiedzUsuńZ żurawiną jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńŚniadanie idealne :)
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję przepis. Wyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńale pychotka mm :)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować, jeszcze takich nie jadłam
OdpowiedzUsuńWszystkie propozycje bez glutenu są dla mnie git. Na początku myślałam, że będę jeść samą zieleninę, a tu tyle niespodzianek czeka <3
OdpowiedzUsuńFajne placuszki, myślę że pokombinuję jeszcze z owocami :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Robię często :)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie, muszę zrobić to mojej córce!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie placuszki!
OdpowiedzUsuńCiekawa kompozycja z tymi owocami kiwi :)
OdpowiedzUsuńPrzepis i zdjęcia zjada się oczami! Mąka kokosowa dodana do ciasta robi robotę!
OdpowiedzUsuńfajne zestawienie kulinarne :)
OdpowiedzUsuńŻonce posmakowało! Super przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna opcja na zdrowy deser :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy!
super przepis, sama uwielbiam tworzyć rózne ciekawe ciastka owsiane
OdpowiedzUsuń