563. Omlet z serka wiejskiego!
28 maja
Do tego omletu przymierzałam się długi czas - nie byłam pewna, czy się uda. Jednak wszelkie obawy były zbędne, bo wyszedł puszysty, sycący i po prostu przepyszny! Urósł wysoki na tyle, że mogę go postawić na drugim podium (3,7 cm wysokości; na pierwszym jest omlet fasolowy - 4,2 cm). Do powtórzenia za jakiś czas :)
A nasze polskie truskawki są tak słodkie, że w połączeniu z syropem klonowym, którego użyłam do posłodzenia ciasta, sprawiły, że nie trzeba było już żadnych dosładzaczy!
Klonowy omlet z serka wiejskiego i mąki kokosowej smażony na oleju kokosowym podany z truskawkami i bazylią
OMLET Z SERKA WIEJSKIEGO
/1 porcja/
/PRZEPIS WŁASNY/
100 g gęstego serka wiejskiego
40 g mąki kokosowej (używam nieodtłuszczonej)
2 jajka
kilka kropli ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego)
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia patelni (lub innego)
łyżeczka miodu drahimskiego
Wszystkie składniki oprócz oleju kokosowego zmiksować na gładką masę. Odstawić na 15 minut.
Rozgrzaną patelnię natłuścić olejem, wylać masę i smażyć na małym ogniu około 5 minut z każdej strony.
Należy przewracać za pomocą dużej łopatki, najlepiej silikonowej.
Podawać z dowolnymi dodatkami.
Smacznego!
29 komentarze
O matko, jaki grubaśny! :D haha cudowny!
OdpowiedzUsuńCudowny grubasek! :)
OdpowiedzUsuńTwoje śniadania są obłędne !!! nie dość, że wyglądają perfekcyjnie to zawsze są kolorowe. Nawet jak stanęłabym na rzęsach to nawet w 1/10 nie uda mi się odtworzyć żadnego z Twoich posiłków. :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię gorąco :)
Dziekuję za ciepłe słowa!
Usuńtakiego grubaska jeszcze nie widziałam! *-*
OdpowiedzUsuńmistrzyni z Cibie!
Prosze podaj przepis...
OdpowiedzUsuńmożna przepis? :) wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńOmlet wygląda przepysznie:) i bardzo ładnie urósł;)
OdpowiedzUsuńTakie cuda tworzysz, a przepisami się nie dzielisz. Wstyd ;P
OdpowiedzUsuńW dzień nie mam zbyt wirle czasu, uzupełnię póznym wieczorem :) teraz z kom. piszę :)
Usuńmuszę kupić taką patelnię!
OdpowiedzUsuńW sensie ceramiczną? Polecam!
UsuńMoje omlety nigdy tak nie wyrastają :(
OdpowiedzUsuńMoje też kiedyś tak nie rosły - kwestia wprawy :)
Usuńjaki apetyczny poranek!
OdpowiedzUsuńZawsze takie genialne <3
OdpowiedzUsuńO matko! :O Jaki gruby :3
OdpowiedzUsuńPADŁAM! na pewno to nie jest biszkopt z piekarnika? ;D
OdpowiedzUsuńFENOMENALNY!
Niee :) biszkoptu nie robilam, moze kiedys sie skusze :)
UsuńTo nie jest omlet! To jest jakieś ciacho! Serio, gdybyś nie napisała, że to omlet nigdy bym nie powiedziała, że to on. Taki grubas to mistrzostwo świata :D
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! A jak wygląda cudnie! :)
OdpowiedzUsuńTobie omlet po prostu nie może się nie udać! :)
OdpowiedzUsuńwow! (za każdym razem to powtarzam, jak widzę twoje omlety) mistrzostwo po prostu! nic dodać nic ująć :)
OdpowiedzUsuńJejku, ale Ci wyrósł super wygląda :)
OdpowiedzUsuńOOOo mamo, jaki grubyyy!<3
OdpowiedzUsuńczy z mąką pełnoziarnistą tez by wyszedł?;>
OdpowiedzUsuńOczywiście, jak najbardziej! :-)
UsuńOmlecik z serka wiejskiego, jak najbardziej na TAK! Juz gościł kiedyś w mojej kuchni:)
OdpowiedzUsuńJestem nim zauroczona, zrobię go :))
OdpowiedzUsuń