Wegańskie muffiny angielskie z czekoladą.
16 lutego

WEGAŃSKIE MUFFINY ANGIELSKIE
/przepis własny/
50 g mąki żytniej razowej
10 g mąki z wiesiołka
35 g mąki słonecznikowej
30 g mąki pszennej graham
5 g błonnika owsianego
120 ml ciepłego mleka roślinnego
2 łyżki syropu z suszonych śliwek bio
20 g drożdży (świeżych)
1/4 łyżeczki soli
2 płaskie łyżki sezamu
łyżka oleju arachidowego
Dekoracja:
krem czekoladowy bez cukru
pestki dyni bio
truskawki
płatki migdałów
Nadzienie:
Serek sojowy naturalny wymieszany z syropem klonowym
Drożdże rozkruszyć i rozpuścić w ciepłym
mleku roślinnym wraz z syropem.
Odstawić na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Wszystkie mąki wraz z błonnikiem przesiać.
Następnie dodać zaczyn, olej arachidowy i sól.
Zagnieść gładkie ciasto.
Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie uformować bułeczki, obtoczyć w sezamie
i ułożyć na oprószony mąką blat do ponownego wyrośnięcia (15 minut).
Bułeczki smażyć na dobrze natłuszczonej patelni
około 4-5 minut z każdej strony (na małym ogniu).
Zdjąć z patelni i podawać póki gorące.
Smacznego!
***
Wszystkie składniki wyróżnione kursywą znajdziecie
w oficjalnym sklepie internetowym
w którym oprócz olejów i mąk tej marki znajdziecie również produkty innych firm.
Poniżej ciekawe produkty ze sklepu:
3 komentarze
pierwszy raz takie muffiny widzę, ale wyglądają super.
OdpowiedzUsuńDzieki za pomysł na pyszne muffiny :)
OdpowiedzUsuńI po co ja tu teraz zajrzałam! Same pyszności <3
OdpowiedzUsuń