528. Kawowe babeczki
16 kwietnia
Kawowe drożdżowe babeczki* z mąki amarantusowej podane z domowym jogurtem wiśniowym, cukrem pudrem trzcinowym i kiwi
* przygotowane w wypiekaczu do muffinek
KAWOWE MUFFINY DROŻDŻOWE
/przepis autorski/
/1 porcja/
40 g mąki z amarantusa
30 g mąki pszennej graham
łyżeczka oleju kokosowego
łyżka syropu daktylowego
szczypta soli
ok. 8 g drożdży świeżych
łyżeczka kawy rozpuszczalnej
małe jajko
ok. 40-50 ml mleka sojowego (może być krowie, kozie lub inne)
Produkty powinny mieć temperaturę pokojową.
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.
Odstawić na min. 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie przelać ciasto do nagrzanego opiekacza i piec ok. 15 minut.
Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie domowy jogurt wiśniowy i kiwi).
Smacznego!
15 komentarze
Prosze o przepis :)
OdpowiedzUsuńSlodziusiob wygladaja:)
OdpowiedzUsuńUrocza śniadaniowa armia <3
OdpowiedzUsuńurocze maluszki :)
OdpowiedzUsuńAle kolorowo!
OdpowiedzUsuńWyglądają bosko *.*
OdpowiedzUsuńWydają się bardzo puszyste! :D
Jakie piękne śniadanie! :D
OdpowiedzUsuńWiosenne, kolorowe :)
Bajeczne śniadanko:)
OdpowiedzUsuńkawowe! kradnę je wszystkie :D
OdpowiedzUsuńCudne :)
OdpowiedzUsuńOo, no proszę. u mnie też babeczki dzisiaj :)
OdpowiedzUsuńPowiem szczerze, że muffinek na drożdżach jeszcze nie robiłam, ale teraz widzę, że to błąd, bo wyglądają strasznie puszyście :)
OdpowiedzUsuńJakie urocze muffinki! :) Porywam kilka :D
OdpowiedzUsuńśliczne te muffiny! wydają się być lekkie i puszyste jak piórko!!! :)
OdpowiedzUsuńPrześliczne zdjęcia, naprawdę! :)
OdpowiedzUsuń