626. Bezglutenowa kokosowa owsianka!
15 sierpnia
Dzisiaj zaserwowałam sobie zapomnianą już praktycznie owsiankę. To niesamowite, ale ostatnio jadłam ją niecały miesiąc temu. Deszczowa aura i nowa miseczka zachęciły mnie jednak do ugotowania gęstej, rozgrzewającej i mocno kokosowej owsianki. Bez wątpienia plusem tego typu śniadań jest fakt, że... nawet długo po zrobieniu zdjęć pozostają gorące. :) Polecam dodawać do takich parujących miseczek oleju, który wzbogaci je w witaminy i kwasy tłuszczowe omega-3. Ja po raz pierwszy wypróbowałam dzisiaj kolejny olej z serii Omega Color - Omega Blue. Jest to mieszanka olejów o smaku lekko prażonych orzechów włoskich, która została uzupełniona o doskonały dla zdrowia DHA (kwas dokozaheksaenowy) oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Przy codziennym spożyciu 250 mg DHA przyczynia się on do utrzymania prawidłowej funkcji mózgu i funkcji wzrokowej. W celu zachowania właściwości cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega Blue zawiera witaminę E z kiełków pszenicy i olej słonecznikowy.
W jego skład wchodzą: olej lniany, olej z łagodnie prażonych orzechów włoskich, olej słonecznikowy, olej z kiełków pszenicy oraz - najciekawszy - olej z morskich mikroalg Ulkenia, dzięki któremu Omega Blue zawiera wyżej wspomniany DHA. Wszystkie z wymienionych są składnikami ekologicznymi, a produkt zawiera certfikat BIO.
Według mnie olej świetnie nadaje się nie tylko do słodkich, ale i do słonych potraw. Delikatnie orzechowy posmak świetnie będzie komponował się z naleśnikami i makaronami, a przede wszystkim z sałatkami. Bez wątpienia świetnie sprawdzi się jako polewa do lodów (koniecznie wypróbujcie!)
Owsianka z bezglutenowych płatków owsianych gotowana na mleku ryżowym z mąką kokosową podana z borówkami, jogurtem greckim, musem z truskawek oraz olejem Omega Blue
13 komentarze
ten olej to kopalnia zdrowia, pyszne śniadanie (:
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do siebie!
świetne połączenie :)
OdpowiedzUsuńbez owsianki aż miesiąc bym nie wytrzymała, ale po takim okresie czasu to po prostu musi smakować nieziemsko - tym bardziej przyrządzona w ten sposób :)
OdpowiedzUsuńCudowna zawartość tej miseczki! <3
OdpowiedzUsuńślicznie podana <3
OdpowiedzUsuńMus z truskawek! Takie wspomnienie lata, które już odchodzi ;) I śliczna miseczka.
OdpowiedzUsuńMiesiąc bez owsianki? Jak Ty to zrobiłaś?! :D
OdpowiedzUsuńOlej samo zdrowie!
Nie przepadam za miseczkowymi śniadaniami :)
UsuńBoziu, robisz mi smaka. Nie jadłam owsianki tyle czasu, bo nie mogę dorwać bezglutenowych płatków.
OdpowiedzUsuńPs. piękna miseczka :)
Polecam firmy Provena :)
UsuńProvena najlepsza, ale również w Almie mają bardzo smaczne bezglutenowe płatki :)
Usuństrzał w 10 idelnie sie prezentuje <3 !
OdpowiedzUsuńnabrałam ochoty na borówki :>
OdpowiedzUsuń