Chrupiące zielone gofry i domowa focaccia!
12 marca
Gofry z ekologicznego musli morelowo-jabłkowego, brokuła i spiruliny podane z cukrem pudrem, pestkami granatu, świeżym ananasem i klonowym serkiem wiejskim.
Focaccia z oliwkami i rozmarynem - smakowała identycznie jak włoska!
***
Niedawno odkryłam ciekawy konkurs organizowany przez sklep internetowy rossi.pl oraz serwis czasnawnetrze.pl. Do wygrania jest porcelanowy serwis do kawy Villeroy & Boch.
Wystarczy odpowiedzieć na trzy proste pytania. Konkurs trwa tylko do 16 marca, dlatego jeśli chcielibyście go wygrać, musicie się pospieszyć! :)
LINK DO KONKURSU
***
GOFRY Z MUSLI I BROKUŁA
/przepis autorski/
120 g ugotowanego brokuła
jajko
3 łyżki dowolnej mąki
łyżka musli
łyżeczka spiruliny w proszku
łyżka syropu klonowego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml mleka migdałowego
szczypta soli
kilka kropli aromatu migdałowego
masło klarowane do smażenia
Wszystkie składniki zblenderować na gładką masę (o konsystencji gęstej śmietany).
Jeśli będzie zbyt gęsta, dodać jeszcze płynu.
Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni około 5 minut z każdej strony.
Podawać póki gorące.
Smacznego!
***
Niedawno odkryłam ciekawy konkurs organizowany przez sklep internetowy rossi.pl oraz serwis czasnawnetrze.pl. Do wygrania jest porcelanowy serwis do kawy Villeroy & Boch.
Wystarczy odpowiedzieć na trzy proste pytania. Konkurs trwa tylko do 16 marca, dlatego jeśli chcielibyście go wygrać, musicie się pospieszyć! :)
LINK DO KONKURSU
***
GOFRY Z MUSLI I BROKUŁA
/przepis autorski/
120 g ugotowanego brokuła
jajko
3 łyżki dowolnej mąki
łyżka musli
łyżeczka spiruliny w proszku
łyżka syropu klonowego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml mleka migdałowego
szczypta soli
kilka kropli aromatu migdałowego
masło klarowane do smażenia
Wszystkie składniki zblenderować na gładką masę (o konsystencji gęstej śmietany).
Jeśli będzie zbyt gęsta, dodać jeszcze płynu.
Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni około 5 minut z każdej strony.
Podawać póki gorące.
Smacznego!
9 komentarze
gofry - wiadomo że są cudowne, temu nie można zaprzeczyć ale ta focaccia - cudo! pięknie wyrosła:)
OdpowiedzUsuńco jak co ale o przepis na te gofry BŁAGAM-skoro chrupiące to takie jak uwielbiam ;] a akurat brokuł mi zalega w lodówce ;]
OdpowiedzUsuńO God! Przepyszota! Przejedzona obiadem nie mam na nic siły.. Ale je wepchałabym choćbym umarła :) Jesz pięknie!
OdpowiedzUsuńJak ładnie Ci wyrosła ta focaccia ;) Gofry też wyglądają cudownie! :)
OdpowiedzUsuńŚwietne gofry :)
OdpowiedzUsuńGofry z brokułem? Mogę spróbować ? :D
OdpowiedzUsuńZapraszam: http://grapefruitjuicesour.blogspot.com
:)
świetny pomysł, aby dodac do nich spirulinę!
OdpowiedzUsuńAle wszystko smakowite!
OdpowiedzUsuńFOCACCIA RULES :)))
OdpowiedzUsuń