Na dobry początek tygodnia.
02 marca
Serniczki z sezamem i mąką sezamową podane z pomelo i wiśniami amarena w syropie
SERNICZKI SEZAMOWE
/1 porcja/
350 g twarogu sernikowego
40 g mąki sezamowej
duże jajko
dwie łyżki cukru z kwiatu kokosa
łyżka sezamu
szczypta soli
kilka kropel ekstraktu waniliowego
łyżeczka masła do natłuszczenia foremek
Twaróg zmiksować na gładką masę z jajkiem i solą.
Dodać mąkę sezamową, ekstrakt i cukier. Ponownie zmiksować.
Na koniec sezam i wymieszać.
Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni.
Piec około 30 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator).
Jeść na ciepło lub zimno po ostudzeniu :)
Smacznego!
SERNICZKI SEZAMOWE
/1 porcja/
350 g twarogu sernikowego
40 g mąki sezamowej
duże jajko
dwie łyżki cukru z kwiatu kokosa
łyżka sezamu
szczypta soli
kilka kropel ekstraktu waniliowego
łyżeczka masła do natłuszczenia foremek
Twaróg zmiksować na gładką masę z jajkiem i solą.
Dodać mąkę sezamową, ekstrakt i cukier. Ponownie zmiksować.
Na koniec sezam i wymieszać.
Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni.
Piec około 30 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator).
Jeść na ciepło lub zimno po ostudzeniu :)
Smacznego!
11 komentarze
Zatęskniłam za serniczkami :<
OdpowiedzUsuńI jakie piękne słońce u Ciebie, u mnie strasznie pochmurno dziś :<
mniam <3
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł.Sezam ma wspaniały smak;)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi ochoty na serniczek, chyba go upiekę w tym tygodniu ♥
OdpowiedzUsuńBoję się serniczków z patelni, wszyscy mówią, że sztuką jest je zrobić, a wyglądają taaaak pysznie:)
OdpowiedzUsuńtak rozpoczęty tydzień musi być udany~!
OdpowiedzUsuńGrubaski :D
OdpowiedzUsuńtak to właśnie te figi, są cudowne!
OdpowiedzUsuńa Twoje śniadanie zachwyciło mnie, zdecydowanie!
Wczoraj widziałam też te figi w Lidlu :)
UsuńSmacznie ;))
OdpowiedzUsuńAle pulchne!:)
OdpowiedzUsuń