Śmietankowe pierożki z borówkami :)
23 marca
Śmietankowe pierożki nadziane borówkowym serkiem podane z borówkami (z własnej działki :)), cynamonowym jogurtem i musli żurawinowo-migdałowym z wiśniami
PIEROGI Z SEREM I BORÓWKAMI
/2 porcje/
czas przygotowania: 35 minut
90 g mąki ryżowej
70 g mąki z tapioki
szczypta soli
2 żółtka
syrop klonowy
140 ml śmietanki z pszenicy farro
łyżeczka oleju kokosowego
2 garście borówek + 250 g twarogu + pasek białej czekolady
Obie mąki przesiać. Dodać sól, olej i żółtko, powoli dodawać śmietanki, mieszając łyżką. Następnie przełożyć na podsypany mąką blat i wyrabiać ciasto.
Odłożyć na około 15 minut i przygotować nadzienie.
Borówki umyć, osuszyć, a następnie zmiksować w blenderze na gładką masę wraz z twarogiem, syropem klonowym i rozpuszczoną białą czekoladą.
Gotowe ciasto rozwałkować i wycinać kółka za pomocą szklanki. Do środka wkładać porcje nadzienia i lepić.
Ostrożnie wrzucać do gotującej się i posolonej wody.
Wyjmować po około 5 minutach od wypłynięcia na powierzchnię, odcedzić i podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
12 komentarze
Kocham takie pierożki :)
OdpowiedzUsuńAle dawno nie jadłam takich letnich pierogów :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pierożki, chyba najlepsza wersja na słodko, jaka istnieje <3
OdpowiedzUsuńŻe pierożki tu widzę.. No wow! Chylę czoła :)
OdpowiedzUsuńPierogi, dawno nie jadłam!
OdpowiedzUsuńJak ja dawno pierogów nie jadłam... I na dodatek na słodko :D
OdpowiedzUsuńhttp://grapefruitjuicesour.blogspot.com
Chociaż pierogi na słodko to nie moja bajka, tak na te chyba bym się skusiła! :) I spróbuję się właśnie w te wakacje przekonać do takiej słodkiej, borówkowej bądź truskawkowej wersji ukochanych pierogów :)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńcudowne pierogi! ale bym zjadła!
OdpowiedzUsuńTyle borówek!<3
OdpowiedzUsuńWczoraj jadłam pierogi z jagodami i serem, dziś druga tura. Z Biedry, takie chamskie.Zjadłabym Twoje domowe :(
OdpowiedzUsuńNie lubię tych kupnych.. mają takie gumowate, grube ciasto. Jedyne co jestem w stanie przełknąć, to kluski na parze, ale też nie każdej firmy.
UsuńA to zapraszam na pierożki - teraz już nabrałam wprawy, chociaż z foremkami do pierogów to chyba każdemu by wyszły takie kształtne :)