Płatki jęczmienne w ulubionym wydaniu.
03 sierpnia
Zdecydowanie najlepiej smakują w plackach i ciastach.
W owsiance z kolei kompletnie się nie sprawdzają!
Ten placek był po prostu przepyszny. Bajka!
Placek jęczmienny z kokosowym twarożkiem*, żółtą śliwką i kandyzowanym kwiatem hibiskusa
* namoczone wiórki kokosowe + twaróg + cukier puder trzcinowy
PLACEK JĘCZMIENNY
/1 porcja/
80 g płatków jęczmiennych (nie polecam mniej, bo bardzo słabo pęcznieją)
łyżka cukru pudru trzcinowego
łyżka mąki kokosowej (Tropicai)
łyżka mąki kokosowej (Tropicai)
szczypta soli
szczypta sody + pół łyżeczki octu kokosowego (Tropicai)
dowolny aromat do ciasta
Płatki jęczmienne wraz z cukrem pudrem zalać wrzątkiem.
Białko oddzielić od żółtka, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Żółtko zmiksować z płatkami, mąką i aromatem, ostrożnie połączyć z białkiem
za pomocą silikonowej łopatki.
Dodać sodę, ocet, wymieszać i odstawić na 10 minut.
Po tym czasie w cieście powinny powstać bąbelki.
za pomocą silikonowej łopatki.
Dodać sodę, ocet, wymieszać i odstawić na 10 minut.
Po tym czasie w cieście powinny powstać bąbelki.
Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię przelać ciasto, smażyć około 3 minut z każdej strony na średnim ogniu.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
7 komentarze
Ale grubasek :)
OdpowiedzUsuńKAWAŁ OMLECIORA! :) Nie powiem, bogato jeśli chodzi o składniki :)
OdpowiedzUsuńTo placuch, bo jedno jajo tylko 🍓:)
Usuńale świetny! zapraszam do mnie!
OdpowiedzUsuńMasz świetne dodatki do śniadań i świetnie się prezentują
No, no! Cudowny ;)
OdpowiedzUsuńTo się nazywa omlet, wooow! :-) Mi się zawsze rozwalają... niemniej pewnie dlatego, że mam strasznie kiepską patelnie. :D
OdpowiedzUsuńNie zgodze sie z tym ze w wersji na mleku sie nie sprawdzaja! :) To, ze pozostaja takie "al dente" ma swoj urok i jest ciekawym urozmaiceniem. A poniewaz w przeciwienstwie do platkow owsianych nie gestnieja tak za sprawa kleiku to lubie taka jeczmienianke zagescic budyniem waniliowym. Smakuje wybornie! ;))
OdpowiedzUsuń