Truskawkowe pierożki z ricottą!
02 sierpnia
Pierożki z mąki z kassawy (Otto's Naturals) nadziane truskawkową ricottą podane z napojem sojowym (Alpro), truskawkami i suszonymi śliwkami (Bakalland)
PIEROŻKI Z RICOTTĄ
/przepis własny/
Ciasto:
80 mąki z kassawy (lub pszennej)
szczypta soli
żółtko
70 ml ciepłego napoju sojowego
łyżeczka oleju kokosowego
Nadzienie:
125 g ricotty + 2 płaskie łyżki miodu wielokwiatowego + kilka rozgniecionych truskawek
Mąkę przesiać. Dodać sól, olej i żółtko, powoli dodawać napoju, mieszając łyżką.
Następnie przełożyć na podsypany mąką blat i wyrabiać ciasto.
Odłożyć na około 15 minut i przygotować nadzienie.
Ricottę zmiksować z miodem i truskawkami.
Gotowe ciasto rozwałkować i wycinać kółka za pomocą małej szklanki. Do środka wkładać porcje nadzienia i lepić.
Ostrożnie wrzucać do gotującego się mleka.
Pierożki są gotowe po około 3 minutach od wypłynięcia na powierzchnię.
Przelać całość do miseczki, lekko ostudzić i podawać.
Smacznego!
11 komentarze
podałabyś przepis?
OdpowiedzUsuńTak, już jest :)
Usuńdziękuję!
UsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńale wspaniałe pierożki!
OdpowiedzUsuńKocham wszystko co z ricottą. Sosy na jej bazie to moje ukochane. Zazwyczaj jadam w makaronach, w pierożkach jeszcze nie próbowałam, ale zdecydowanie muszę to nadrobić! :-)
OdpowiedzUsuńPomysł jest super i przypuszczam,że smak jest fantastyczny.
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowe te pierożki;)
Zupa z pierożkami! :D Ale bym zjadła, mniam!
OdpowiedzUsuńJuż widziałam te pierożki na twoim blogu. Raz mnie zachwyciły... dzisiaj też <3
OdpowiedzUsuńpierwszy raz spotykam się z podobną mąką. Ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Świetnie zastępuje mąkę pszenną - praktycznie bez różnicy w konsystencji! :)
Usuń