Gofry żytnie - również dla diabetyków.
19 listopada
Gofry z mąki żytniej i owsianej podane z sosem czekoladowym, pestkami granatu i żurawinowym musli; zielona herbata Gyokuro
GOFRY ŻYTNIO-OWSIANE Z MANGO
/przepis własny/
Składniki:
Ciasto:
45g mąki żytniej razowej
25 g mąki owsianej
1 jajko
łyżka stewii w kryształkach
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki oleju rzepakowego
ekstrakt z migdałów
szczypta soli
80 g kremu owocowego "Zaczarowane mango"
Do podania:
* sos czekoladowy bez cukru:
łyżka kremu kakaowo-orzechowego ze stewią + 4 łyżki mleka
* herbata Gyokuro
Przygotowanie:
Żółtko utrzeć ze stewią, w drugim naczyniu białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli.
Resztę połączyć, następnie dodać utarte żółtko, na końcu ubitą pianę.
Powstałą masę przelać do natłuszczonych foremek i piec około 4 minut.
Wyjąć, udekorować i podawać póki ciepłe,
Smacznego!
Uwaga: Do przygotowywania paluszków gofrowych używam TEJ patelni.
Wszystkie produkty wyróżnione pogrubioną czcionką
dostaniecie w sklepie internetowym
6 komentarze
Pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńSmacznie :-)
OdpowiedzUsuńTakimi goframi nigdy bym nie pogardziła! :-)
OdpowiedzUsuńMega podoba mi się ich kształt :D
OdpowiedzUsuńwreszcie znalazłam cos dla siebie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńMniam, mniam.
OdpowiedzUsuń