Makowiec w wersji mini.
01 stycznia
Kochani, życzę Wam wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku,
szampańskiej zabawy sylwestrowej, samych sukcesów, realizacji marzeń,
optymizmu...a przede wszystkim zdrowia, bo bez niego nic się nie może udać :)
Szczęśliwego Nowego Roku!
Poczwórnie kokosowa babeczka z masą makową podana z kantalupą,
borówkami, serkiem waniliowym* i cynamonem
*serek stracił na widoczności przez posypkę z cynamonu :(
Poczwórnie kokosowa babeczka z masą makową
/przepis własny/
40 g mąki pszennej graham
30 g bio mąki kokosowej
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 150 g jogurtu greckiego
mleko do rozrzedzenia ciasta
duże jajko
łyżka bio syropu z kwiatu kokosa
łyżeczka oleju kokosowego bio
łyżka bio wiórek kokosowych
3 łyżki masy makowej
Mąki i proszek do pieczenia przesiać do miski. W drugiej misce wymieszać jajko, sól, jogurt, syrop i olej kokosowy.
Połączyć zawartości obu misek. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, rozrzedzić mlekiem (u mnie było to konieczne).
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Do ciasta wmieszać wiórki kokosa, a następnie część przełożyć do silikonowej formy na muffinę.
Włożyć masę makową i przykryć pozostałą częścią ciasta.
Piec ok. 15 minut w 200 stopniach (u mnie tryb "ciasto" - grzanie dolne + wentylator).
Po tym czasie ostudzić, wyjąć i podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
3 komentarze
Pyszne śniadanko na ten nowy rok. :-)
OdpowiedzUsuńPoczwórnie kokosowa? Smaki idealne *.*
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego Nowego ROku! :*
OdpowiedzUsuń