Angielskie muffiny z... inteligentną czekoladą?!
03 marca
ENGLISH MUFFINS Z GORZKĄ CZEKOLADĄ
/przepis własny/
65 g mąki żytniej razowej
45 g mąki pszennej graham
20 g mąki gryczanej
ok. 130-150 ml ciepłego mleka migdałowego (może być inne)
2 łyżki syropu klonowego
20 g drożdży (świeżych)
tabliczka posiekanej czekolady iQ Superfood Chocolate
1/4 łyżeczki soli
2 płaskie łyżki sezamu
kawałek masła kakaowego (może być zwykłe masło)
Drożdże rozkruszyć i rozpuścić w ciepłym mleku wraz z syropem klonowym.
Odstawić na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Obie mąki przesiać. Następnie dodać zaczyn, roztopione masło i sól.
Zagnieść gładkie ciasto.
Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie dodać posiekaną czekoladę i uformować bułeczki.
Obtoczyć w sezamie i ułożyć na oprószony mąką blat do ponownego wyrośnięcia (15 minut).
Bułeczki smażyć na dobrze natłuszczonej patelni około 4-5 minut z każdej strony (na małym ogniu).
Zdjąć z patelni i podawać póki gorące.
Ja podałam je z ricottą, puree z awokado i banana,
pomarańczą sycylijską i świeżo mieloną wanilią.
Smacznego!
***
ENGLISH VERSION:
ENGLISH MUFFINS WITH DARK CHOCOLATE
65 g rye flour
45 g graham flour
20 g buckwheat flour
approx. 130-150 ml warm almond milk (may be more)
2 tablespoons maple syrup
20 g yeast (fresh)
chopped iQ Superfood Chocolate
1/4 teaspoon salt
2 flat tablespoons sesame seeds
a piece of cocoa butter
Yeast crush and dissolve in warm milk with maple syrup.
Let stand for 15 minutes.
Sift all flours. Add the yeast, melted butter and salt.
Knead a smooth dough.
Let stand for about an hour to rise.
After this time, add the chopped chocolate and form few rolls.
Coat with sesame seeds and place on top sprinkled with flour to rise again (15 minutes).
Fry on a well-greased pan about 4-5 minutes on each side (on low heat).
Remove from pan and serve.
Enjoy!
***
Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o "inteligentnej czekoladzie", zapraszam na stronę oficjalną:
65 g mąki żytniej razowej
45 g mąki pszennej graham
20 g mąki gryczanej
ok. 130-150 ml ciepłego mleka migdałowego (może być inne)
2 łyżki syropu klonowego
20 g drożdży (świeżych)
tabliczka posiekanej czekolady iQ Superfood Chocolate
1/4 łyżeczki soli
2 płaskie łyżki sezamu
kawałek masła kakaowego (może być zwykłe masło)
Drożdże rozkruszyć i rozpuścić w ciepłym mleku wraz z syropem klonowym.
Odstawić na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Obie mąki przesiać. Następnie dodać zaczyn, roztopione masło i sól.
Zagnieść gładkie ciasto.
Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie dodać posiekaną czekoladę i uformować bułeczki.
Obtoczyć w sezamie i ułożyć na oprószony mąką blat do ponownego wyrośnięcia (15 minut).
Bułeczki smażyć na dobrze natłuszczonej patelni około 4-5 minut z każdej strony (na małym ogniu).
Zdjąć z patelni i podawać póki gorące.
Ja podałam je z ricottą, puree z awokado i banana,
pomarańczą sycylijską i świeżo mieloną wanilią.
Smacznego!
***
ENGLISH VERSION:
ENGLISH MUFFINS WITH DARK CHOCOLATE
65 g rye flour
45 g graham flour
20 g buckwheat flour
approx. 130-150 ml warm almond milk (may be more)
2 tablespoons maple syrup
20 g yeast (fresh)
chopped iQ Superfood Chocolate
1/4 teaspoon salt
2 flat tablespoons sesame seeds
a piece of cocoa butter
Yeast crush and dissolve in warm milk with maple syrup.
Let stand for 15 minutes.
Sift all flours. Add the yeast, melted butter and salt.
Knead a smooth dough.
Let stand for about an hour to rise.
After this time, add the chopped chocolate and form few rolls.
Coat with sesame seeds and place on top sprinkled with flour to rise again (15 minutes).
Fry on a well-greased pan about 4-5 minutes on each side (on low heat).
Remove from pan and serve.
Enjoy!
***
Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o "inteligentnej czekoladzie", zapraszam na stronę oficjalną:
11 komentarze
wygladaja świetnie :)
OdpowiedzUsuńCUDNE !!!! a zdjęcie ??? POEZJA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUwieeelbiam muffinki. :3
OdpowiedzUsuńEnglish muffins na słodko? Tego jeszcze nie widziałam :)
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc to ja je głównie widuję na słodko :)
UsuńAch te zdjęcia <3
OdpowiedzUsuń:*
UsuńNajwspanialsze muffiny, jakie widziałam :D
OdpowiedzUsuńDziękuję! To bardzo miłe.
UsuńIntrygująca ta czekolada ;)
OdpowiedzUsuń