Sojowe placuszki z... frytkownicy!
11 maja
Waniliowe placuszki z soi podane ze śmietankowym dipem oraz pestkami dyni i słonecznika
***
PLACUSZKI SOJOWE
/przepis własny/
120 g ugotowanych ziaren soi
jajko
2 płaskie łyżki mąki pszennej graham
płaska łyżka mąki kokosowej
łyżka syropu klonowego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml mleka sojowego waniliowego
(można użyć dowolnego soku lub mleka)
szczypta soli
kilka kropli aromatu waniliowego
masło klarowane do natłuszczenia foremek
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.
Jeśli będzie zbyt gęsta, dodać jeszcze płynu.
Frytkownicę nagrzać do 200 stopni (ustawić minutnik na 5 minut).
Ciasto umieścić w foremkach na placki położonych na blaszce
i piec około 15 minut we frytkownicy beztłuszczowej
(ja używam modelu Purifry Multi Health od Russell Hobbs)
Po tym czasie wyjąć i podawać póki gorące.
Smacznego!
2 komentarze
czy jest to przepis całkowicie wegański? :)
OdpowiedzUsuńTo nie jest przepis wegański :)
Usuń