Wegańskie ciasto z ciecierzycy!
29 maja
Wegańskie proteinowe ciasto z ciecierzycy z figą i sosem orzechowym
WEGAŃSKIE CIASTO Z CIECIERZYCY
/przepis własny/
Składniki na ciasto;
150 g ugotowanej ciecierzycy
40 g mąki owsianej razowej (lub pszennej)
10 g proteinowej mieszanki z superfoods (Raab Vitalfood)
szczypta soli
3-4 łyżki jogurtu sojowego
łyżka Alternasweet (Raab Vitalfood)
jajko wegańskie: 10 g lnu złocistego + ok. 40 ml wody
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
świeża figa
Składniki na sos z masła orzechowego:
duża łyżka masła orzechowego + 5 łyżek soku z noni (Raab Vitalfood)
Wszystkie składniki oprócz lnu zmiksować w blenderze
na gładką masę, która powinna być puszysta i gęstsza niż na naleśniki.
Nasiona lnu zalać wrzącą wodą i mieszać do czasu,
aż powstanie żelowa konsystencja. Odstawić na 15 minut.
Dodać "wegańskie jajko" do ciasta i ponownie zmiksować.
Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 20 minut.
Podawać od razu z sosem z masła orzechowego.
Smacznego!
8 komentarze
Z figą...? U nas będą dopiero za kilka miesięcy...
OdpowiedzUsuńCiastko wygląda smakowicie :)
Ja z ciecierzycy to zjem chyba wszystko :D Fantastyczny przepis!
OdpowiedzUsuńNie dość, że często bywając na Twoim IG dopada mnie ślinotok tych pyszności, to jeszcze dodatkowo tutaj zawsze takimi propozycjami kusisz, zdrowo, słodko, pysznie! :)
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńMmm...ale wygląda 😍😍
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :-)
Skład mi się bardzo podoba i jestem pewna, że takie ciasto smakuje cudownie. Wygląda świetnie, zwłaszcza z tym masłem orzechowym ;)
OdpowiedzUsuńNie jestem na diecie wegańskiej, ale bardzo smakują mi takie przepisy. A z takim daniem jeszcze się nie spotkałam. Zrobię na pewno!
OdpowiedzUsuńZapraszam na swojego bloga