Wegańska babka drożdżowa.
25 lutego
Mini babka drożdżowa podana z mascarpone, domowymi wiśniami w syropie, konfiturą "Jabłka z Martini" i kremem "Truskawka z białą czekoladą"
Dziś śniadanie z kolejnymi, genialnymi przetworami od Made by my Mum!
W dodatku zamkniętymi w uroczych, miniaturowych słoiczkach "na raz".
Krem truskawkowy z białą czekoladą obłędnie pachnie świeżymi truskawkami,
a w smaku jest naprawdę intensywnie (biało)czekoladowy!
Dla mnie, jako wielkiej fanki białej czekolady, to duży plus.
Z kolei konfitura jabłkowa jest praktycznie pozbawiona cukru,
a jabłka zmiksowane są na gładki, aksamitny mus.
Całość zwieńczona delikatnym akcentem Martini.
Jako że bardzo lubię konfitury z alkoholem
(o czym już mieliście nie raz szansę się przekonać :)),
Jabłka z Martini, wyjątkowo mocno mi posmakowały.
Oba słoiczki zostały bez problemu opróżnione w całości.
Polecam!
***
WEGAŃSKA BABKA DROŻDŻOWA W WERSJI MINI
/przepis autorski/
60 g mąki pszennej tortowej
15 g mąki kokosowej
ok. 10 g świeżych drożdży
łyżeczka cukru pudru trzcinowego
70 g jogurtu sojowego waniliowego
mleko sojowe do rozrobienia zaczynu
łyżeczka pasty waniliowej
dwie łyżki syropu klonowego
rozpuszczony olej kokosowy do posmarowania babeczki
Smacznego!
***
WEGAŃSKA BABKA DROŻDŻOWA W WERSJI MINI
/przepis autorski/
60 g mąki pszennej tortowej
15 g mąki kokosowej
ok. 10 g świeżych drożdży
łyżeczka cukru pudru trzcinowego
70 g jogurtu sojowego waniliowego
mleko sojowe do rozrobienia zaczynu
łyżeczka pasty waniliowej
dwie łyżki syropu klonowego
rozpuszczony olej kokosowy do posmarowania babeczki
Robimy zaczyn - drożdże rozdrabniamy widelcem, dodajemy mleko i cukier puder. Odstawiamy na 15 minut. W jednej miseczce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre, a następnie łączymy. Dodajemy zaczyn i mieszamy do połączenia się składników. Ostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie nakładamy ciasto do foremki silikonowej. Smarujemy rozpuszczonym olejem kokosowym. Odstawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy ok. 15 minut (tryb "ciasto" - grzanie dolne + wentylator). Po tym czasie wyjmujemy i podajemy póki ciepłe.
Smacznego!
14 komentarze
Super śniadanko :)
OdpowiedzUsuńrajskie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńmniam chce to *.*
OdpowiedzUsuńJaka urocza :)
OdpowiedzUsuńŚniadanie w prost wyśmienite;)
OdpowiedzUsuńŚniadanie wprost wyśmienite;)
OdpowiedzUsuńPrzepis proszę 😮
OdpowiedzUsuńJuż uzupełniony :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie! :))
OdpowiedzUsuńKocham jakiekolwiek drożdżówki, więc z chęcią porwałabym tę babeczkę ♥ Słoiczki naprawdę urokliwe ;)
OdpowiedzUsuńhttp://poranny-talerz.blogspot.com/
te rozpływające się domowe wiśnie wyglądają pysznie, a jako dodatek na pewno się sprawdziły!
OdpowiedzUsuńJaka urocza! :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie chciałam kupić te przetwory, ale jakoś ich brak na stanie, także czekam :)
OdpowiedzUsuńŚwietne przetwory!:)
OdpowiedzUsuńTe wiśnie w mascarpone wyglądają obłędnie *.*