Czekoladowe ciastka z pistacjami i jabłkiem.
08 sierpnia
PRZEPIS / RECIPE =>
CZEKOLADOWE CIASTKA Z ORZECHAMI I JABŁKIEM
/przepis własny/
65 g mąki żytniej grubomielonej
15 g gorzkiego kakao
15 g gorzkiego kakao
70 ml mleka migdałowego czekoladowego
1/4 łyżeczki sody
szczypta soli himalajskiej
szczypta soli himalajskiej
łyżka erytrolu
1/4 łyżeczki kamienia winnego (lub sody)
średnie jabłko
pół łyżeczki mielonego cynamonu
pół łyżeczki mielonego cynamonu
łyżeczka ekstraktu migdałowego
łyżeczka masła kakaowego (lub zwykłego)
jajko
łyżka obranych pistacji
pestki dyni do dekoracji
+ jogurt naturalny wymieszany
ze stewią w pudrze i odrobiną wody różanej
pestki dyni do dekoracji
+ jogurt naturalny wymieszany
ze stewią w pudrze i odrobiną wody różanej
Wszystkie składniki oprócz orzechów i jabłka zmiksować na gładką masę.
Odstawić na 15 minut.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Jabłko pokroić w kostkę, a pistacje posiekać i wmieszać do ciasta.
Masę przelać do silikonowych foremek.
Masę przelać do silikonowych foremek.
Piec około 20 minut, uważając by się nie przypiekły.
Po tym czasie wyjąć, ostudzić i podawać.
Smacznego!
***
ENGLISH VERSION:
CHOCOLATE CUPCAKES WITH NUTS AND APPLE
65 g rye flour
15 g cocoa powder
70 ml almond milk
1/4 teaspoon baking soda
pinch of Himalayan salt
1 tablespoon erythritol
1/4 teaspoon cream of tartar
1 medium apple
half of teaspoon ground cinnamon
1 teaspoon almond extract
1 teaspoon of cocoa butter (or plain)
1 egg
1 tablespoon peeled pistachios
pumpkin seeds to decoration
+ plain yogurt mixed
with stevia powder and a bit of rose water
All the ingredients except nuts and apples blend until smooth.
Let stand for 15 minutes.
Preheat oven to 180 degrees.
Cut the apple into cubes and chop the pistachios.
Stir them into the dough.
Pour the batter into silicone molds.
Bake about 20 minutes.
Enjoy!
***
Wszystkie produkty wyróżnione kursywą dostaniecie
w sklepie internetowym z ekologiczną żywnością
***
ENGLISH VERSION:
CHOCOLATE CUPCAKES WITH NUTS AND APPLE
65 g rye flour
15 g cocoa powder
70 ml almond milk
1/4 teaspoon baking soda
pinch of Himalayan salt
1 tablespoon erythritol
1/4 teaspoon cream of tartar
1 medium apple
half of teaspoon ground cinnamon
1 teaspoon almond extract
1 teaspoon of cocoa butter (or plain)
1 egg
1 tablespoon peeled pistachios
pumpkin seeds to decoration
+ plain yogurt mixed
with stevia powder and a bit of rose water
All the ingredients except nuts and apples blend until smooth.
Let stand for 15 minutes.
Preheat oven to 180 degrees.
Cut the apple into cubes and chop the pistachios.
Stir them into the dough.
Pour the batter into silicone molds.
Bake about 20 minutes.
Enjoy!
Wszystkie produkty wyróżnione kursywą dostaniecie
w sklepie internetowym z ekologiczną żywnością
3 komentarze
Ale genialnie wyglądają *.* Piękne zdjęcia ;)
OdpowiedzUsuńZ takich foremek wyglądają jeszcze bardziej apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń