Piernikowe babeczki z dynią.
17 października
Piernikowe babeczki z pestkami dyni podane ze stewią i truskawkami
BABECZKI PIERNIKOWE
/przepis własny/
120 g puree z ugotowanej dyni i marchwi
(można użyć samej dyni lub marchwi)
(można zastąpić płatkami jaglanymi lub mąką jaglaną)
30 g mąki pszennej graham
20 g mielonych migdałów
pół łyżeczki przyprawy do piernika
mleko do konsystencji
łyżka oleju kokosowego
jajko
2 łyżki stewi w pudrze
szczypta soli
1/2 łyżeczki kamienia winnego
(można zastąpić proszkiem do pieczenia)
+
oliwa z oliwek w sprayu do natłuszczenia foremek
pestki dyni do dekoracji
owoce do podania
Puree zmiksować w blenderze na gładką masę z olejem kokosowym, jajkiem i solą.
Dodać składniki suche i ponownie zmiksować.
Jeśli ciasto będzie zbyt gęste (co zależy od dyni użytej do przygotowania puree), dodać mleka.
Ciasto powinno być gęste, ale łatwo spływać z łyżki.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Foremki natłuścić oliwą w sprayu i wypełnić ciastem.
Piec około 20-30 minut do zarumienienia.
Podawać z pestkami dyni i dowolnymi owocami.
Smacznego!
7 komentarze
Wyglądają niesamowicie, a dodatkowo podobają mi się składniki, których użyłaś.
OdpowiedzUsuńTe babeczki wyglądają znakomicie;)
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńwyglądają uroczo,
OdpowiedzUsuńpyszny przepis :)
Świetne foremki i babeczki:)
OdpowiedzUsuńjej, wyglądają zjawiskowo i na pewno tak właśnie smakują :) świetne :)
OdpowiedzUsuńIch kształt niezwykle mi się podoba. No i ten kolorek :) Pięknie podane! Nigdy jeszcze nie robiłam dyniowych babeczek. Kuszą! Tym bardziej, że sezon dyniowy trwa w najlepsze :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń