Jabłko w cieście drożdżowym.
14 października
Wszelkie wypieki z jabłkami,
a w szczególności drożdżowe bułeczki nimi nadziane,
to jedne z moich ulubionych smaków dzieciństwa.
Dzisiaj w wersji trochę innej, bo zmieniły się proporcje.
Jabłka jest więcej... a ciasta mniej. :)
Bez wątpienia do mojej kategorii "comfort food", nie należą tylko domowe wypieki,
ale również wszelkiego rodzaju kluseczki, naleśniki, pierogi oraz... słodycze.
Również te kupne.
Jednymi z moich ulubionych od zawsze były
Delicje, Katarzynki, baton Picnic i Kitkat, Prince Polo, Ptasie Mleczko, a także Toffifee.
Od czasu do czasu wracając ze szkoły, zachodziłam do mojego ulubionego sklepiku,
żeby kupić sobie za kieszonkowe któryś z tych przysmaków.
Dziś jednak coraz rzadziej chodzę już po sklepach, a wszystko przez okropne kolejki i moje postanowienie polegające na kupowaniu tylko tego, co miałam zamiar kupić wychodząc do sklepu.
Jak zapewne wiecie, reklama robi swoje i do kasy większość z nas podchodzi obładowana różnymi produktami "w promocyjnej cenie". No tak, takiej okazji przecież nie można przegapić. Cóż z tego, skoro później i tak część ląduje w koszu, ponieważ nikt z domowników nie zdążył ich zjeść?
Dlatego też polecam Wam zakupy spożywcze przez Internet, gdzie również możecie kupić różne słodkości, które kojarzą Wam się z Waszym dzieciństwem. :)
No dobrze... trochę się rozgadałam. Jeśli dobrnęliście do końca, jest nagroda - przepis na błyskawiczne śniadanie lub deser, czyli wspominane na początku jabłko w cieście drożdżowym!
JABŁKO W CYNAMONOWYM CIEŚCIE DROŻDŻOWYM
/przepis własny/
1 duże, wydrążone jabłko
łyżka syropu klonowego
łyżeczka masła klarowanego ghee
2 łyżki poppingu z canihua (może być z amarantusa)
gotowe ciasto drożdżowe
cynamon
Z ciasta wyciąć dwa koła za pomocą szklanki.
Wydrążone jabłko nadziać masłem i syropem.
Przykryć drugim płatem ciasta i dokładnie, ale delikatnie oblepić ciastem owoc.
Całość obtoczyć w poppingu z canihua/amarantusa i cynamonie.
Piec około 20 minut w 180 stopniach z włączonym termoobiegiem.
Gdy się przyrumieni, wyjąć, udekorować i podawać.
Smacznego!
ENGLISH VERSION:
APPLE COATED IN YEAST DOUGH
1 large, hollowed out apple
1 tablespoon of ghee butter
1 tablespoon of maple syrup
2 tablespoons of puffed canihua
ready-made yeast pastry
cinnamon
From the pastry cut out two circles using a glass.
Stuff the hollow apple with butter and maple syrup.
Cover with second piece of dough and thoroughly, but gently wrap the fruit cake.
Coat in puffed canihua and cinnamon.
Bake for about 20 minutes at 180 degrees with enabled hot air.
When browned, decorate and serve.
Enjoy!
3 komentarze
Jakie cudo <3
OdpowiedzUsuńRobiłam jeszcze kiedys jabłka w kruchym cieście - równie dobre ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com
Wow, świetna wersja :) Zapiekane jabłka już wielokrotnie widziałam, ale takiego w cieście jeszcze nie :)
OdpowiedzUsuń