Naleśniki gryczane smażone na sposób francuski.
14 lutegoGRYCZANE NALEŚNIKI PEŁNOZIARNISTE
/przepis własny/
Ciasto:
3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
1/4 szklanki mąki gryczanej
szklanka mleka/mleka roślinnego
1 jajko
łyżeczka cukru z kwiatu kokosa
łyżka masła klarowanego
szczypta soli
* I sposób podania:
Nadzienie:
twarożek grani wymieszany z ekstraktem z wanilii,
syropem klonowym i masłem migdałowym
Dodatki:
nerkowce
popping z ziaren canihuy
cukier puder trzcinowy
truskawki
II sposób podania:
Nadzienie:
domowy dżem z borówek
płatki migdałów
sos kawowy
ricotta
Dodatki:
serek śmietankowy
sos kawowy
plasterki banana
przyprawa z płatkami róży
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksuję na jednolitą masę, a następnie pozostawiam
na kwadrans, żeby ciasto trochę zgęstniało
(powinno mieć konsystencję gęstej śmietany).
Jeśli będzie zbyt gęste, dodać jeszcze mleka.
Po tym czasie smażę naleśniki na rozgrzanej i natłuszczonej patelni żeliwnej,
rozprowadzając ciasto za pomocą specjalnego wałeczka.
Po usmażeniu kładę naleśniki jeden na drugim, aby zmiękły.
Dzięki temu nie będą się rozrywać i łatwiej będzie je złożyć.
Po ostudzeniu podawać z dodatkami.
Smacznego!
Do smażenia naleśników używam patelni żeliwnej francuskiej marki Staub,
której recenzja (wraz z konkursem!) już niebawem na blogu :)
5 komentarze
te gryczane mi niestety nie smakują na słodko, może źle je robię?
OdpowiedzUsuńByć może... czy robisz je w 100% z mąki gryczanej? Jeśli tak, to spróbuj zastąpić połowę mąką pszenną lub orkiszową... lub skorzystaj z mojego przepisu :)
Usuńświetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńFajne naleśniki
OdpowiedzUsuńBoskie!
OdpowiedzUsuń