628. Pieczona ricottowa owsianka + ciasto z borówkami!
17 sierpnia
Pieczona ricottowa owsianka z masłem migdałowym, borówkami i blanszowanymi migdałami podana z wiśniową frużeliną
Gebackene Haferflocken mit Ricotta, Mandelbutter, Blaubeeren und geschälte Mandeln serviert mit Kirschsauce
Kukurydziano-ryżowe ciasto bezglutenowe z borówkami i wanilią słodzone syropem z agawy
PIECZONA RICOTTOWA OWSIANKA Z BORÓWKAMI
/przepis własny/
100 g ricotty
jajko
łyżka cukru trzcinowego
garstka migdałów blanszowanych
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
masło do natłuszczenia kokilki
garść borówek
4 łyżki płatków owsianych (u mnie bezglutenowe)
łyżeczka masła migdałowego
Ricottę zmiksować z jajkiem, cukrem, solą, proszkiem do pieczenia. Płatki owsiane zalać wrzątkiem do ich poziomu i odstawić do napęcznienia. Nastepnie połączyć z ricottową masą.
Dodać borówki i migdały, wymieszać.
Do natłuszczonej kokilki przelać masę i piec około 35 minut w 180 stopniach.
Po tym czasie wyjąć, udekorować frużeliną i podawać.
Smacznego!
BAKED RICOTTA OATMEAL CAKE
/ recipe own /
100 g of ricotta cheese
1 egg
spoon of cane sugar
a handful of blanched almonds
pinch of salt
1/3 teaspoon baking powder
ghee butter
handful of blueberries
4 tablespoons of oat flakes (in my gluten-free)
teaspoon of almond butter
Ricotta mix with egg, sugar, salt and baking powder. Oat flakes pour with boiling water to their level and set aside until absorb all the water. Then combine with ricotta mass.
Add blueberries and almonds and mix again.
Pour the mixture into a greased with ghee butter dish and bake for about 35 minutes at 180 degrees.
After this time remove, decorate with jam and serve.
Enjoy your meal!
PIECZONA RICOTTOWA OWSIANKA Z BORÓWKAMI
/przepis własny/
100 g ricotty
jajko
łyżka cukru trzcinowego
garstka migdałów blanszowanych
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
masło do natłuszczenia kokilki
garść borówek
4 łyżki płatków owsianych (u mnie bezglutenowe)
łyżeczka masła migdałowego
Ricottę zmiksować z jajkiem, cukrem, solą, proszkiem do pieczenia. Płatki owsiane zalać wrzątkiem do ich poziomu i odstawić do napęcznienia. Nastepnie połączyć z ricottową masą.
Dodać borówki i migdały, wymieszać.
Do natłuszczonej kokilki przelać masę i piec około 35 minut w 180 stopniach.
Po tym czasie wyjąć, udekorować frużeliną i podawać.
Smacznego!
BAKED RICOTTA OATMEAL CAKE
/ recipe own /
100 g of ricotta cheese
1 egg
spoon of cane sugar
a handful of blanched almonds
pinch of salt
1/3 teaspoon baking powder
ghee butter
handful of blueberries
4 tablespoons of oat flakes (in my gluten-free)
teaspoon of almond butter
Ricotta mix with egg, sugar, salt and baking powder. Oat flakes pour with boiling water to their level and set aside until absorb all the water. Then combine with ricotta mass.
Add blueberries and almonds and mix again.
Pour the mixture into a greased with ghee butter dish and bake for about 35 minutes at 180 degrees.
After this time remove, decorate with jam and serve.
Enjoy your meal!
11 komentarze
Najlpiękniej podana <3 !
OdpowiedzUsuńSkusiłabym się na kawałek tego ciasta! :)
OdpowiedzUsuńŁadnie to tak przyjść do nas z takim ciastem i nie zostawić nam przepisu? :D
OdpowiedzUsuńto ciasto wygląda świetnie! przyłączam się do pytania o przepis! :)
OdpowiedzUsuńJa także czekam na przepis! :)
OdpowiedzUsuńA ja jestem zakochana w ricottowej owsianie! :)
OdpowiedzUsuńjedna z moich ulubionych pieczonych owsianek! lekka i bardzoooo smaczna :)
OdpowiedzUsuńO tak, jedna z najlepszych wersji pieczonej owsianki!
OdpowiedzUsuńIdealna pieczona owsianka!
OdpowiedzUsuńMogę prosić przepis na ciacho, wygląda cudnie!
Chętnie bym podała, ale robiłam na oko... tak z 350 g mąki kukurydzianej i ryżowej pół na pół, 3 jajka, maślanka do konsystencji (gęstsza niż na naleśniki), szklanka syropu z agawy, pół szklanki oleju rzepakowego, dwie łyżki ekstraktu z wanilii. Do tego borówki na wierzch obficie posypane cukrem z kwiatu kokosa. Piekłam około godziny w 180 stopniach. :)
Usuńpysznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuń