629. Ricotta hotcake!
18 sierpniaJeden duży ricotta hotcake zamiast kilku małych. To zadziwiające, że w takiej formie wychodzi wyższy niż placuszki o "standardowej średnicy". Puchaty i sycący, z lawendową i maślaną nutą... chyba najlepszy, jaki do tej pory udało mi się zrobić :) Do tego ulubiony mascarpone, borówki z własnej działki i popping z amarantusa :)
Miodowo-lawendowy ricotta hotcake smażony na maśle ghee podany z mascarpone, borówkami, bazylią i ekologicznym amarantusem ekspandowanym Symbio
***
Obiadowy omlet z semoliny na wytrawnie - z tuńczykiem, cukinią, pieczarkami i Parmigiano Regiano podany z warzywami
LAWENDOWY RICOTTA HOTCAKE
/ 1 porcja/
125 g ricotty (pół opakowania)
55 g mąki z pszenicy durum (niecałe 1/2 szklanki)
10 g mąki kokosowej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
jajko
łyżka miodu
pół łyżeczki suszonych kwiatów lawendy
łyżeczka masła ghee do smażenia
ewentualnie mleko do rozrzedzenia
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować za pomocą miksera.
Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste (nie będzie spadało z łyżki), dodać trochę mleka.
Odstawić na 15 minut.
Po tym czasie masło stopić na patelni i porządnie ją rozgrzać.
Zmniejszyć ogień, przelać ciasto i smażyć około 5 minut.
Po tym czasie ostrożnie przewrócić i smażyć jeszcze 3 minuty.
Zdjąć z patelni, udekorować i jeść póki ciepły :)
Smacznego!
LAWENDOWY RICOTTA HOTCAKE
/ 1 porcja/
125 g ricotty (pół opakowania)
55 g mąki z pszenicy durum (niecałe 1/2 szklanki)
10 g mąki kokosowej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
jajko
łyżka miodu
pół łyżeczki suszonych kwiatów lawendy
łyżeczka masła ghee do smażenia
ewentualnie mleko do rozrzedzenia
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować za pomocą miksera.
Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste (nie będzie spadało z łyżki), dodać trochę mleka.
Odstawić na 15 minut.
Po tym czasie masło stopić na patelni i porządnie ją rozgrzać.
Zmniejszyć ogień, przelać ciasto i smażyć około 5 minut.
Po tym czasie ostrożnie przewrócić i smażyć jeszcze 3 minuty.
Zdjąć z patelni, udekorować i jeść póki ciepły :)
Smacznego!
13 komentarze
widzę, że bazylii nie mogło zabraknąć ;))
OdpowiedzUsuńto ciacho mnie powaliło na łopatki!
Tyle dobroci w jednym poście, zamawiam oba! :)
OdpowiedzUsuńJa poproszę tego śniadaniowego :)
OdpowiedzUsuńProsze o przpeis :)
OdpowiedzUsuńJuż jest :)
UsuńPoproszę wersję obiadową! :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie, bardzo puchaty - idealny jak zawsze! (:
OdpowiedzUsuńTaiego grubasa to ja jeszcze nie widziałam, świetny pomysł! *.*
OdpowiedzUsuńUwielbiam te Twoje grubaski ;)
OdpowiedzUsuńtaki jeden większy jest o wiele lepszy niż kilka małych :)
OdpowiedzUsuńduży i grubiutki!
Takie piękny <3 !
OdpowiedzUsuńprezentacja rewelacyjna ;)
OdpowiedzUsuńczęsto robię takiego placka z ricotty, tylko, że dodaję jej trochę mniej :) widzę, że i ricotta hotcake potrafi wyjść fantastycznie, ale to raczej jak z każdym omletem u Ciebie :)
OdpowiedzUsuń