725. Babeczki z ciecierzycy!
25 listopada
Ciecierzycowe babeczki z amlą* podane z kremem nugatowym Vivani, sosem żurawinowym i jogurtem brzoskwiniowym
* amlę (amalaki) możecie kupić tutaj:
A rok temu...
BABECZKI Z CIECIERZYCY
/przepis autorski/
/1 porcja/
150 g ugotowanej ciecierzycy
35 g mąki z pszenicy durum
10 g proszku z amalaki (można zastąpić mąką)
szczypta soli
pół banana
jajko
1/3 łyżeczki sody
ewentualnie mleko do rozrzedzenia masy
krem czekoladowy i sos żurawinowy do podania
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na gładką masę, która powinna być puszysta i gęstsza niż na naleśniki. W razie potrzeby dodać mleka.
Gotową masę przełożyć do foremek.
Piec około 15 minut w specjalnym wypiekaczu lub w piekarniku (190 stopni).
Podawać od razu z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
12 komentarze
Musisz mieć chyba jakąś niesamowitą moc, bo wszystkie Twoje wypieki są idealnie puchate! Nie mam pojęcia jak to robisz :)
OdpowiedzUsuńSwietnie wygladaja :))
OdpowiedzUsuńpysznie się prezentują:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam cię za te kremy <3 nugatowy to coś dla mnie!
OdpowiedzUsuńPulchniutkie i na pewno przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńTo śniadanie to rewelacja, ślinka aż sama cieknie :) Coś pięknego :) Swoje robią tez świetne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńjak apetycznie oblane tym kremem...!
OdpowiedzUsuńżurawina? nugat? nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba! ;)
OdpowiedzUsuńjakie cudowne babeczki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam strączkowe wypieki!
OdpowiedzUsuńOk, zapowiedziałam na Instagramie, że zajrzę, to zaglądam :)
OdpowiedzUsuńŚliczne masz tu zdjęcia i w ogóle bardzo "ciepło", klimatycznie. Co zaś do samego dnia, ciecierzycę jadłam raz - konserwową - zapieczoną w piekarniku w formie doobiadowych chrupek. Dawała radę, ale fanką jest jestem. Może gdybym spróbowała innej postaci, na przykład babeczkowej... kto wie ;)
Na koniec zapraszam również na mojego bloga.
Wyglądają przepysznie :) Błagam gdzie znajdę przepis ??
OdpowiedzUsuń