726. Orzechowe pączki w świątecznym klimacie.
26 listopada
DONUTY JĘCZMIENNE Z ORZECHAMI
/przepis własny/
180 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
łyżka mąki kokosowej
łyżka mąki arachidowej
pół łyżeczki przyprawy korzennej
pół łyżeczki przyprawy korzennej
jajko
ok. 100 ml mleka
ok. 100 ml mleka
aromat migdałowy
łyżka syropu klonowego
szczypta soli
szczypta sody
kilka orzechów włoskich HELIO
kilka orzechów włoskich HELIO
łyżeczka oleju kokosowego
Kaszę łączymy z pozostałymi składnikami (oprócz orzechów) za pomocą blendera.
Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, jednak powinno odchodzić od łyżki.
Przekładamy ciasto do foremek na donuty, a na wierzchu układamy pokrojone orzechy włoskie.
Pieczemy około 7 minut. Po tym czasie wyjmujemy i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, jednak powinno odchodzić od łyżki.
Przekładamy ciasto do foremek na donuty, a na wierzchu układamy pokrojone orzechy włoskie.
Pieczemy około 7 minut. Po tym czasie wyjmujemy i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
12 komentarze
Wersja orzechowa jak najbardziej dla mnie! :)
OdpowiedzUsuńone tak uroczo wyglądają, małe pączusie ;-)
OdpowiedzUsuń:) Czy kaszę jęczmienna mogę zastąpić jakaś inną?
OdpowiedzUsuńChciałam dziecku zrobić a tej kaszy on po prostu nienawidzi,pewnie nawet wyczuwalna nie jest ale nie będę ryzykować.
Hmm..A ryż?Ryżowe by wyszły? Czy nie zbyt?
Robiłam ryżowe babeczki i wyszły, także myślę że ryż może być. Proponuję również zastąpić kaszą jaglaną lub gryczaną niepaloną. :)
UsuńPączusie cudnie upieczone , aż mam ochotę schrupać chociaż jednego ....:)
OdpowiedzUsuńpysznie:)
OdpowiedzUsuńmuszę się zaopatrzyć w taką formę do pieczenia pączków! zapraszam do udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJesteś mistrzynią w tej dziedzinie :)
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńCudowne połączenie i ten wygląd <3
OdpowiedzUsuńNiedawno zakupiłam gofrownice na wymienne wkłady i mam identyczne formy na ciacha. Czas zadziałać ! ;)
Wyglądają cudnie! ;)
OdpowiedzUsuń