Ricottowe chmurki z kasztanami
31 grudnia
Chmurki z ricotty i malinowej kaszki* z kiwi, kasztanami jadalnymi** i cukrem pudrem trzcinowym
* kaszka bezglutenowa z malinami od Incola** kasztany jadalne dostaniecie w sklepie Ekolada24.pl
CHMURKI Z RICOTTY
/przepis autorski/
100 g ricotty
30 g mąki pszennej pełnoziarnistej
15 g bezglutenowej kaszki z malinami Incola
łyżeczka ekstraktu waniliowego
łyżeczka syropu klonowego
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
małe jajko
olej kokosowy do natłuszczenia patelni
kiwi
Ricottę zmiksować z jajkiem, ekstraktem i syropem, dodać mąkę, kaszkę, sól i proszek do pieczenia.
Oprószonymi mąką dłońmi formować kulki i lekko spłaszczać.
Kłaść na natłuszczoną patelnię, a na wierzchu układać plasterki kiwi. Smażyć ok. 5 minut z każdej strony na małym ogniu.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
7 komentarze
Wyglądają tak puchato, że aż chce się je zjeść ;) Muszą być przepyszne.
OdpowiedzUsuńFaktycznie jak chmurki :) Takie puchate i delikatne!
OdpowiedzUsuńwciąż nie spróbowałam tych kasztanów jadalnych... a takie kaszki uwielbiam! świetne chmurki :)
OdpowiedzUsuńprezentują się tak smacznie, że znowu zgłodniałam haha :D
OdpowiedzUsuńWspaniałe połączenie :)
OdpowiedzUsuńSmacznie ;))
OdpowiedzUsuńja chmurki to musiały być meega delikatne :)
OdpowiedzUsuń