Krucha tarta z jabłkami.
11 stycznia
Pełnoziarnista korzenna tarta z ciasta kruchego z jabłkami, rodzynkami sułtańskimi i cynamonem
JEDNOPORCJOWA TARTA Z JABŁKAMI I RODZYNKAMI
/przepis własny/
50 g masła
75 g mąki pszennej pełnoziarnistej
25 g cukru pudru trzcinowego
1 żółtko
szczypta soli
pół jabłka
pół łyżeczki przyprawy korzennej
pół łyżeczki przyprawy korzennej
łyżka cukru trzcinowego
garstka rodzynek sułtańskich Bakalland
Mąkę przesiej dokładnie.
Masło pokrój, dodaj pozostałe składniki (oprócz jabłka i rodzynek) i przełóż na podsypany mąką blat.
Następnie dokładnie wyrób ciasto i uformuj w kulkę.
Zawiń w folię aluminiową i odłóż na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm i wylep nim małą foremkę na tartę (u mnie silikonowa).
Ciasto ponakłuwaj widelcem, wyłóż na nie pół pokrojonego jabłka, trochę rodzynek i posyp cukrem trzcinowym.
Włóż do mocno rozgrzanego piekarnika i piecz aż do zarumienienia (200 stopni).
Po tym czasie wyjmij i od razu podawaj.
Smacznego!
8 komentarze
Wygląda pysznie!!! :)))
OdpowiedzUsuńTarty to jeden z moich ulubionych deserów. Wersję śniadaniową też bym chętnie zjadła. A z jabłkami to już w ogóle :)
OdpowiedzUsuńwooooow jakie pycha!
OdpowiedzUsuńMożna przepis?
OdpowiedzUsuńnie ma to jak deser na śniadanie ;D
OdpowiedzUsuńCudowna! Błagam o przepis:D
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie :):) Uwielbiam wypieki z jabłkami, rodzynkami i cynamonem, a dano już nic podobnego nie piekłammm
OdpowiedzUsuńUwielbiam tarty, a Twoja jest na dodatek korzenna *.*
OdpowiedzUsuń