Ultrakokosowe pancakes.
12 stycznia
Pancakes z mąki kokosowej (Tropicai) na mleczku kokosowym podane z kokosowym jogurtem, morelową konfiturą z amaretto (Grashoff) i pomelo
ULTRAKOKOSOWE PANCAKES
/PRZEPIS WŁASNY/
65 g mąki kokosowej Tropicai
ok. 160 g mleczka kokosowego (u mnie płynne, chociaż te z puszki też się nada)
mleko do konsystencji
szczypta soli
małe jajko
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cukru z kwiatu kokosa Tropicai
łyżeczka oleju kokosowego Tropicai
Mąki umieścić w blenderze, dodać sól, jajko, proszek, cukier i olej. Następnie dodać mleko kokosowe i zmiksować na gładką masę.
Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodać trochę mleka.
Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Patelnię natłuścić, rozgrzać i łyżką nakładać placki.
Smażyć na małym ogniu około 4 minut z jednej strony i około 2 minut z drugiej.
Zdjąć z patelni, udekorować i podawać póki ciepłe.
Smacznego!
ENGLISH VERSION:
Coconut flour pancakes
/ OWN RECIPE /
65 g of coconut flour Tropicai
160 ml of coconut milk (coconut flour is very absorbent!)
soy or almond milk
pinch of salt
1 small egg
1/3 teaspoon of baking powder
teaspoon of coconut sugar Tropicai
teaspoon of coconut oil Tropicai
Put the flour in a blender, add salt, egg, baking powder, sugar and oil.
Add coconut milk and blend until smooth.
If the dough is too thick, add soy or almond milk.
Heat a frying pan and form pancakes with a spoon.
Fry over low heat for 4 minutes on one side and about 2 minutes on the other.
Remove from the pan, decorate and serve while warm.
Enjoy!
14 komentarze
3xkokos, 3xtak! :)
OdpowiedzUsuńultrakokosowe? Brzmi cudownie :)
OdpowiedzUsuńAle cudowne grubasy! Kokosa uwielbiam. :)
OdpowiedzUsuńJakie pyszne grubaski :D Kokos, kokos, kokos i jeszcze amaretto! Idealnie :D
OdpowiedzUsuńPlacuszki wyglądają przepięknie a smakują pewnie zabójczo :)
OdpowiedzUsuńAle grubiutkie! Kocham wszystko kokosowe <3
OdpowiedzUsuńUltrakokosowe? Biorę w ciemno! ;D
OdpowiedzUsuńoj, musiały być przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńmnie wręcz zachwyca ich grubość i puszystość!
OdpowiedzUsuńPysznie ;)
OdpowiedzUsuńAle pulchne! Śliczne :)
OdpowiedzUsuńZ taką ilością kokosa musiały być przepyszne :) I takie pulchniutkie są. Mi jak dotąd takie nie wyszły ;)
OdpowiedzUsuńCzy możesz zdradzić jak uzyskujesz taką puszystość? bo nie wierzę, że to proszek do pieczenia..?;) Boskie!
OdpowiedzUsuńTutaj właśnie proszek, no i jajko spulchnia. Mąka kokosowa z kolei jest bardzo lekka i to pewnie głównie dzięki niej taki efekt :)
Usuń