Dwuskładnikowe gofry!
27 marca
Czy kiedykolwiek przypuszczaliście, że można zrobić gofry tylko z dwóch składników?
Ja zaryzykowałam... i okazało się, że tak.
Jeśli jesteście ciekawi przepisu - znajdziecie go pod zdjęciami.
Do gofrów podałam domowe powidła śliwkowe - bez mąki, bez żelatyny, bez cukru.
A mimo tego słodkie i gęste! Nie ma to jak domowe! :)
Rumowe gofry z kaszy gryczanej podane z mango, domowymi powidłami śliwkowymi, cukierkami Sugarpova Quirky i domowym jogurtem z mango
***
DWUSKŁADNIKOWE GOFRY GRYCZANE
/przepis autorski/
3/4 woreczka ugotowanej kaszy gryczanej białej (75 g przed ugotowaniem)
duże jajko
aromat rumowy (opcjonalnie)
cukier (opcjonalnie)
Kaszę gryczaną zmiksować z jakiem na gładką masę.
Piec w natłuszczonej, dobrze rozgrzanej gofrownicy około 4 minut.
Podawać póki gorące.
Smacznego!
11 komentarze
Wyglądają naprawdę uroczo :) Mango sprawdza się na bank w 100% :)
OdpowiedzUsuńA nie lepiej byłoby dodać odrobinę rumu zamiast aromatu? :)
OdpowiedzUsuńJeśli masz to pewnie, że lepiej. Ja mam aktualnie biały, ale jest za słaby.
Usuńco to jest biała kasza gryczana?
OdpowiedzUsuńNiepalona.
UsuńWyglądają ciekawie! Kasza gryczana wszędzie się sprawdzi! ;)
OdpowiedzUsuńta rzeżucha w tle! przypomniałaś mi, że to już czas, aby ją zasiać :)
OdpowiedzUsuńzaciekawił mnie ten "domowy jogurt", jak go robisz?
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńNo to mnie zaintrygowałaś :) Ale skoro można zrobić naleśniki z samej kaszy i wody to takie gofry tym bardziej muszą się udać :)
OdpowiedzUsuńWypróbuję na pewno, ale bez tego rumu, bo bardzo nie lubię zapachu i smaku alkoholu w daniach :P
OdpowiedzUsuń