Knedle twarogowe z czereśniami!
28 marca
* jogurt naturalny + łyżeczka organicznego cukru z kwiatu kokosa (u mnie Maya Gold)
KNEDLE TWAROGOWE Z CZEREŚNIAMI
/przepis własny/
/2 porcje jak na zdjęciu/
/czas przygotowania: 20 min/
Składniki:
400 g zwartego, mielonego twarogu
130 g mąki żytniej razowej bio (szklanka)
około 140-200 ml napoju sojowego bio
(mąka żytnia jest dość chłonna)
2 łyżki cukru z kwiatu kokosa bio
szczypta soli
dwa jajka
czereśnie
Przygotowanie:
Twaróg połączyć z jajkami i cukrem za pomocą widelca, dodać mąkę oraz sól.
Ciasto będzie bardzo zwarte, dlatego należy stopniowo dodawać napoju sojowego.
Następnie zagnieść ciasto oprószonymi mąką dłońmi.
Zwilżonymi dłońmi formować kulki, do środka wkładać po jednej czereśni.
Wrzucać na wrzącą wodę i gotować ok. 6 minut od wypłynięcia.
Po tym czasie ostrożnie wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej
i podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
6 komentarze
ale poszalałaś z dzisiejszym śniadaniem!
OdpowiedzUsuńZatęskniłam za czereśniami!:<
OdpowiedzUsuńCo sądzisz o dodawaniu również pomysłów na kolację ? :) Mam z tym wielki problem zawsze :(
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie! :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! ;)
OdpowiedzUsuńBardzo daaaawno nie jadłam knedli. U mnie w domu zazwyczaj były ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuń