Jabłkowy omlet z kukurydzy!
30 kwietnia
Herbaciany omlet z kukurydzy z jabłkiem podany z budyniem czekoladowo-rumowym, jabłkiem i prażoną komosą ryżową
OMLET Z KUKURYDZY Z JABŁKIEM
/przepis własny/
120 g kukurydzy z puszki
2 jajka
ok. 100 ml herbaty Basilur Summer Tea
4 łyżki dowolnej mąki
małe jabłko
płaska łyżka sproszkowanej lucumy (można zastąpić mąką lub kakao)
2 łyżki syropu z kwiatu kokosa
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
kilka kropli aromatu migdałowego
masło klarowane do smażenia
Wszystkie składniki zblenderować na gładką masę (o konsystencji gęstej śmietany).
Jeśli będzie zbyt gęsta, dodać jeszcze herbaty.
Do ciasta wmieszać pokrojone w kostkę jabłko.
Smażyć około 6 minut z jednej strony, ostrożnie przewrócić i smażyć jeszcze 3 minuty.
Podawać póki ciepły.
Smacznego!
8 komentarze
Coś wspaniałego ! :)
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńCzym można by było zastąpić tą herbatę?
OdpowiedzUsuńNp. sokiem, mlekiem, musem owocowym :)
Usuńjeszcze nigdy nie robiłam omleta z ciecierzycy, muszę nadrobić :)
OdpowiedzUsuńZ kukurydzy :)
UsuńGenialny ten omlet! :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł, na pewno wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuń