Naturalne produkty Seitenbacher!
07 czerwca
Firma Seitenbacher jest prowadzona przez rodzinę, a więc nie jest to masowy producent, co przekłada się na wysoką jakość produktów. Firma została założona w 1980 roku przez Willi Pfannenschwarz, w młynie, który powstał w XVI wieku. Nazwa Seitenbacher pochodzi od małej rzeki "Seitenbach", która nadal napędza stare, młyńskie koło :) Od początku głównym celem właścicieli jest produkcja naturalnych produktów wzbogaconych o substancje odżywcze, przy jednoczesnym zachowaniu świetnego smaku. Firma znajduje się teraz w Buchen w regionie Odenwald (Badenia-Wirtembergia). Region ten jest znany z bajkowego krajobrazu wiejskiego i tradycyjnej uprawy zboża.
- w 100% domowego wyrobu
- najlepszej jakości zboża, owoce i orzechy
- tylko naturalne składniki
- bez dodatku GMO
- seria produktów wysokobiałkowych
- bogactwo błonnika, witamin i minerałów
- zboża nieoczyszczone, pełnoziarniste
- wyłącznie niesiarkowane owoce (!)
- bez tłuszczów trans, cholesterolu
- czekolada bez sztucznej waniliny - tak (!)
- duży wybór produktów wegańskich (!)
- w ofercie znajdują się również produkty bezglutenowe
- bez sztucznych barwników i konserwantów
- brak sztucznych wzmacniaczy smaku
- bez dodatku cukru
- bez dodatku tłuszczu (jedynie pochodzenia naturalnego)
Z bogatej oferty firmy skusiłam się na produkty z rożnych serii:
Organiczne: pełnoziarniste płatki pszenne, pełnoziarniste płatki owsiane, rodzynki, orzechy laskowe, płatki jęczmienne, nasiona słonecznika, migdały, kawałki jabłka, daktyle, orzechy nerkowca, morele, nasiona sezamu, ryż
55% owoców ; nasiona dyni, rodzynki, jabłka, pełnoziarniste płatki owsiane, płatki jęczmienne, płatki kukurydziane (kukurydza, słód jęczmienny, sól morska)
Organiczne: pełnoziarniste płatki pszenne i owsiane, rodzynki, migdały, płatki jęczmienne, płatki żytnie całe, nasiona słonecznika, nasiona sezamu
Organiczne: pełnoziarniste płatki pszenne, pełnoziarniste płatki owsiane, rodzynki, płatki jęczmienne, migdały, nasiona słonecznika, liofilizowane maliny, kawałki jabłka, liofilizowane jeżyny - to zdecydowanie moja ulubiona mieszanka :)
W skład wchodzą: płatki sojowe, całe ziarna owsa, surowy cukier trzcinowy, białko grochu, ryż, białka pszenicy, masło kakaowe, mleko pełne w proszku, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, orkisz, fruktoza
6) Müsli Schoko König #109 - i znów dużo czekolady, no ale cóż poradzić... uwielbiam ją :)
Pełnoziarniste płatki owsiane, kawałki czekolady (cukier trzcinowy, masło kakaowe, mleko pełne w proszku, masa kakaowa, lecytyna sojowa), kakaowe kuleczki (orkisz pełnoziarnisty, kakao w proszku, fruktoza), płatki kukurydziane (kukurydza, słód jęczmienny, sól morska)
Organiczne: pełnoziarniste ziarna pszenicy, owsa, żyta, orkiszu i jęczmienia
Najlepsze do wypieku ciastek zbożowych :)
Najlepsze do wypieku ciastek zbożowych :)
Pełnoziarniste płatki pszenne, rodzynki, łuskane orzechy ziemne, pełnoziarniste płatki owsiane, ziarna słonecznika, płatki jęczmienne, suszone jabłka, orzechy laskowe, kiełki pszenicy
Płatki owsiane, płatki jęczmienne, rodzynki, pokrojone migdały, nasiona słonecznika, suszone jabłka, liofilizowane maliny (tych ostatnich jest naprawdę dużo!)
10) Ökologische Vollkorn Haferflocken
Czyli ekologiczne, pełnoziarniste płatki owsiane - najlepsze do gotowania :)
11) Makaron białkowy pełnoziarnisty - aż 40 g białka na 100 g produktu!
A jak wiadomo, białko pozwala budować masę mięśniową i wspomaga regenerację mięśni.
12) Malinowa owsianka proteinowa - czyli owsianka instant o idealnym wręcz składzie:
płatki owsiane, białka mleka, fruktoza, liofilizowane maliny, wanilia naturalna w proszku,
olej makowy, naturalny aromat
13) Czekoladowa owsianka proteinowa - podobnie jak malinowa, zawiera 36 g białka/100 g produktu. Dzięki temu syci na długo. Świetna, gdy nie mamy czasu na przygotowanie śniadania.
Skład: mieszanka proteinowa (białko mleka, grochu i pszenicy), owies, brązowy cukier, fruktoza, mąka ryżowa, masło kakaowe, kakao w proszku, pełne mleko w proszku, lecytyna rzepakowa.
Ziarna kawy palone metodą tradycyjną, o delikatnym smaku i intensywnym aromacie.
Bardzo dobra kawa, czasem dodaję nawet całe ziarna do ciasta czy placków.
Świetnie chrupią!
15) Bio oliwa z oliwek - tłoczona na zimno, extra virgin. Ma świeży, owocowy smak, rzadko spotykany w przeciętnych oliwach z supermarketu - lubię ją w sałatkach owocowo - warzywnych, np. z rukolą i gruszką albo ze szpinakiem i truskawkami.
16) Bio olej rzepakowy - również tłoczony na zimno, dobry do zup czy sałatek. Ja osobiście najchętniej dodaję go do krupniku i sałatki z buraczków :)
Cóż, jeśli dotrwaliście do końca recenzji, to chyba nie możecie stwierdzić inaczej - te produkty są po prostu idealne! Naturalne i smaczne jednocześnie - a wydawałoby się, że to niemożliwe, szczególnie jeśli chodzi o kupne płatki. Wszystkie mieszanki przyciągają różnorodnością i bogactwem orzechów i owoców - i tym różnią się od przeciętnych płatków z supermarketu, które bakalii mają praktycznie śladowe ilości. Wybór mieszanek może przyprawić o zawrót głowy, bo w sumie wszystkie są niesamowicie kuszące. Jeśli budujecie masę, to koniecznie zwróćcie uwagę na serię proteinową. Koniecznie spróbujcie, jeśli zwracacie uwagę na wysoką jakość i lubicie duuuże ilości bakalii :)
Więcej informacji znajdziecie na stronie producenta:
4 komentarze
Absolutnie uwielbiam takie produkty, wypróbowałabym wszystkie! Muszę odwiedzić stronę producenta. :-)
OdpowiedzUsuńnajbardziej przypadła mi do gustu 3 i 4 :)
OdpowiedzUsuń5 wygląda jakby było warto. Dużo białka i energii. Bedziem biceps wyrabiać :)
UsuńBaaardzo ciekawe produkty i faktycznie składy mają fajne. Koniecznie muszę zajrzeć na ich stronę, bo 1,4,8 i 9 propozycja bardzo przypadła mi do gustu. ;)
OdpowiedzUsuń