Podwójnie czekoladowy omlet z ricotty.
19 czerwca
Kakaowy omlet z ricotty podany z truskawkami
CZEKOLADOWY OMLET Z RICOTTY
/1 porcja/
/przepis własny/
150 g ricotty
10 g kakao Hershey's (do kupienia na aukcji użytkownika Bata-boom)
20 g mąki pszennej graham
2 jajka
kilka kropli ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego)
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia patelni (lub innego)
3 łyżki syropu czekoladowego Nesquik (do kupienia również u ww. użytkownika Allegro)
Wszystkie składniki oprócz oleju kokosowego zmiksować na gładką masę.
Odstawić na 15 minut.
Rozgrzaną patelnię natłuścić olejem, wylać masę i smażyć na małym
ogniu około 5 minut z każdej strony.
Należy ostrożnie przewracać za pomocą dużej łopatki, najlepiej silikonowej.
Podawać z dowolnymi dodatkami.
Smacznego!
19 komentarze
taki piękny grubasek <3
OdpowiedzUsuńJaki puszysty, jak obłoczek. :-) Coś pięknego!
OdpowiedzUsuńPodwójnie czekoladowy, a ja jestem poczwórnie na tak: tak za grubość, tak za czekoladę, tak za podanie i tak, za truskawy!
OdpowiedzUsuńnapiszesz proszę jaką średnicę ma twoja patelnia?
OdpowiedzUsuńTen omlet akurat na 24-centymetrowej
UsuńAleż puszysty!
OdpowiedzUsuńJaki puszysty, świetny!
OdpowiedzUsuńpolarois.blogspot.com
Robisz najgrubsze omlety w całej bloggosferze! :P
OdpowiedzUsuńDziękuję :) kwestia wprawy i cierpliwości :)
Usuńnie wierzę, jaki wyrośnięty! ja bym powiedziała, że to ciasto z piekarnika! mistrzyni omletów z Ciebie! :)
OdpowiedzUsuńZ piekarnika niestety niższy wyrasta :( robiłam z dwa lata temu mini biszkopt. Wolę z patelni :)
Usuńidelany! :))
OdpowiedzUsuńGdybym ja tylko umiała robić takie grubaśne omlety...:)
OdpowiedzUsuńSmaczne :)
OdpowiedzUsuńRobi wrażenie *.*
OdpowiedzUsuńJa się pytam, jak Ty takie omlety robisz, co jak ciasto wyglądają? No jak?! :D
OdpowiedzUsuńNa patelni rosną jak oszalałe :)
Usuńjaki grubasek! jesteś niesamowicie uzdolniona, mnie zawsze flaki wychodzą :D
OdpowiedzUsuńDziękuję, mi tez kiedyś nie wychodziły ✨
Usuń