WEGAŃSKIE GOFRY SEZAMOWE #mpm #właczgoscinnosc
15 lipca
Pełne wartościowego białka i witamin, a przede wszystkim pyszne!
W duecie ze śliwką, sosem z jagód goji i sosem jogurtowym stworzyły idealny zestaw na śniadanie.
Bez wątpienia po takim posiłku mogę stwierdzić, że śniadanie daje moc :)
CHRUPIĄCE GOFRY SEZAMOWE (PROTEINOWE I WEGAŃSKIE)
| przepis własny | 2 bardzo grube gofry |
50 g mąki sezamowej
20 g płatków owsianych górskich
30 g mąki pszennej pełnoziarnistej
40 g mąki kokosowej
100 g sojowego jogurtu naturalnego
100-150 ml mleka roślinnego
szczypta soli
2 łyżki dowolnej substancji słodzącej
kilka kropli ekstraktu migdałowego
2 łyżki dowolnego oleju
Jogurt zmiksować z mąkami, płatkami, solą i słodzidłem.
Dodać olej kokosowy, ekstrakt oraz mleko roślinne.
Ponownie zmiksować.
Smażyć w dobrze rozgrzanej, natłuszczonej gofrownicy do zarumienienia.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Uwaga:
Ze względu na dodatek mąki kokosowej, gofry są dość kruche,
dlatego należy uważać, aby się nie rozpadły.
Piekę je w gofrownicy typu XXL,
dlatego są również bardzo ciężkie (jeden jak dwa zwykłe gofry),
co także może zwiększyć ryzyko pokruszenia się gofra podczas wyciągania.
+
jogurt sojowy naturalny z ekstraktem z wanilii burbońskiej
świeże śliwki
sos owocowy
Smacznego!
34 komentarze
Super przepis, uwielbiam gofry :D
OdpowiedzUsuńTak, po takim śniadaniu masz moc na cały dzień :D
OdpowiedzUsuńSuper gofry :D ekstra wyglądają :D
OdpowiedzUsuńCiekawe jak smakuja >> duza roznica??
OdpowiedzUsuńDzieki za przepis. Na pewno skorzystam.
OdpowiedzUsuńUwielbiam gofry, ale w takiej odsłonie jeszcze nie jadłam. Trzeba spróbować ;)
OdpowiedzUsuńPycha! Musze zrobić!
OdpowiedzUsuńGofry mniam niebo w gebie
OdpowiedzUsuńwyglądają super
OdpowiedzUsuńPropozycja podania to pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńSpróbowałam zrobić w domu takowe i potwierdzam, że pyszne są.
OdpowiedzUsuńSuper przepis, jutro kupuję gofrownicę :D
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis ! Już wiem co zjem jutro na śniadanie :D
OdpowiedzUsuńJak nie jestem wege, tak z chęcią testuje takie przepisy bo są po prostu ciekawe i dobre ;)
OdpowiedzUsuńaleee slodycz:) jeszcze tylko borowka
OdpowiedzUsuńNiesamowicie apetyczne, muszę je zrobić:)
OdpowiedzUsuńSuper wpis :O kocham twojego bloga :D
OdpowiedzUsuńmuszę sobie zrobić :D
OdpowiedzUsuńSame pyszności
OdpowiedzUsuńmniamm
OdpowiedzUsuńniebo w gebie!!
OdpowiedzUsuńZ grubą warstwą składników da się je utrzymać w jednej ręce tak by się nie połamały? :P
OdpowiedzUsuńTak
Usuńsuper blog
OdpowiedzUsuńfajowe
OdpowiedzUsuńwyglądają super
OdpowiedzUsuńMoże w weekend uda się zrobić :)
OdpowiedzUsuńcoś pysznego :)
OdpowiedzUsuńweganem nie jestem ale gofry wyglądają ciekawie
OdpowiedzUsuńidealne na weekend :)
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńOj sezamowe gofry brzmią wyśmienicie. Szkoda ze nie mam gofrownicy
OdpowiedzUsuńGdybym miała gofrownice i skladniki to już bym siedziała w kuchni.
OdpowiedzUsuńJa dodaje do gofrów zamiast jajka glutka z siemienia lnianego. Siemię lniane zalewam wrzątkiem, czekam aż zrobi się glutek, blenduje i dodaje do ciasta. Super zamiennik jajka. ;)
OdpowiedzUsuń