WEGAŃSKIE GOFRY SEZAMOWE #mpm #właczgoscinnosc

15 lipca



Te sezamowe gofry są najbardziej chrupiącymi goframi, jakie do tej pory udało mi się zrobić. 
Pełne wartościowego białka i witamin, a przede wszystkim pyszne! 
W duecie ze śliwką, sosem z jagód goji i sosem jogurtowym stworzyły idealny zestaw na śniadanie. 
Bez wątpienia po takim posiłku mogę stwierdzić, że śniadanie daje moc :)

CHRUPIĄCE GOFRY SEZAMOWE (PROTEINOWE I WEGAŃSKIE)
| przepis własny | 2 bardzo grube gofry |

50 g mąki sezamowej
20 g płatków owsianych górskich
30 g mąki pszennej pełnoziarnistej
40 g mąki kokosowej
100 g sojowego jogurtu naturalnego
100-150 ml mleka roślinnego
szczypta soli
2 łyżki dowolnej substancji słodzącej
kilka kropli ekstraktu migdałowego
2 łyżki dowolnego oleju

Jogurt zmiksować z mąkami, płatkami, solą i słodzidłem.
Dodać olej kokosowy, ekstrakt oraz mleko roślinne. 
Ponownie zmiksować.
Smażyć w dobrze rozgrzanej, natłuszczonej gofrownicy do zarumienienia. 
Podawać z ulubionymi dodatkami.

Uwaga: 

Ze względu na dodatek mąki kokosowej, gofry są dość kruche, 
dlatego należy uważać, aby się nie rozpadły. 
Piekę je w gofrownicy typu XXL, 
dlatego są również bardzo ciężkie (jeden jak dwa zwykłe gofry),
co także może zwiększyć ryzyko pokruszenia się gofra podczas wyciągania.

+

jogurt sojowy naturalny z ekstraktem z wanilii burbońskiej
 świeże śliwki
sos owocowy

Smacznego!

***

You Might Also Like

34 komentarze

  1. Super przepis, uwielbiam gofry :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, po takim śniadaniu masz moc na cały dzień :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Super gofry :D ekstra wyglądają :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe jak smakuja >> duza roznica??

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzieki za przepis. Na pewno skorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam gofry, ale w takiej odsłonie jeszcze nie jadłam. Trzeba spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Gofry mniam niebo w gebie

    OdpowiedzUsuń
  8. Propozycja podania to pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Spróbowałam zrobić w domu takowe i potwierdzam, że pyszne są.

    OdpowiedzUsuń
  10. Super przepis, jutro kupuję gofrownicę :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny przepis ! Już wiem co zjem jutro na śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak nie jestem wege, tak z chęcią testuje takie przepisy bo są po prostu ciekawe i dobre ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. aleee slodycz:) jeszcze tylko borowka

    OdpowiedzUsuń
  14. Niesamowicie apetyczne, muszę je zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Super wpis :O kocham twojego bloga :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Z grubą warstwą składników da się je utrzymać w jednej ręce tak by się nie połamały? :P

    OdpowiedzUsuń
  17. Może w weekend uda się zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  18. weganem nie jestem ale gofry wyglądają ciekawie

    OdpowiedzUsuń
  19. Takich jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  20. Oj sezamowe gofry brzmią wyśmienicie. Szkoda ze nie mam gofrownicy

    OdpowiedzUsuń
  21. Gdybym miała gofrownice i skladniki to już bym siedziała w kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  22. Ja dodaje do gofrów zamiast jajka glutka z siemienia lnianego. Siemię lniane zalewam wrzątkiem, czekam aż zrobi się glutek, blenduje i dodaje do ciasta. Super zamiennik jajka. ;)

    OdpowiedzUsuń

Follow me on FoodBlogs.com
JemyZdrowo.pl
FlyB - Kulinaria
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel
mytaste.pl
Blogger Babes are Sophisticated Bloggers Seeking Simple Solutions and Support
Przesiane.pl
Wzorowy Katalog
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipes search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

SM

blogi o zdrowiu

Subskrybuj