Angielskie muffiny.
28 lipca
Angielskie kokosowo-kawowe muffiny z kasztanami podane z piankowym kremem, ricottą, truskawkami i borówkami
MUFFINY ANGIELSKIE Z KASZTANAMI
/przepis własny/
65 g mąki żytniej razowej bio
65 g mąki pszennej graham
80 ml ciepłego mleka kokosowego bio (może być inne)
2 łyżki syropu klonowego
20 g drożdży (świeżych)
kilka sztuk kasztanów jadalnych bio
ok. 50 ml mocnej kawy bio
1/4 łyżeczki soli
2 płaskie łyżki sezamu
garstka płatków masła kakaowego bio
Drożdże rozkruszyć i rozpuścić w ciepłym mleku wraz z syropem klonowym.
Odstawić na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Obie mąki przesiać. Następnie dodać zaczyn, kawę, roztopione masło kakaowe i sól.
Zagnieść gładkie ciasto.
Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie dodać drobno pokrojone kasztany i uformować bułeczki.
Obtoczyć w sezamie i ułożyć na oprószony mąką blat do ponownego wyrośnięcia (15 minut).
Bułeczki smażyć na dobrze natłuszczonej patelni około 4-5 minut z każdej strony (na małym ogniu).
Zdjąć z patelni i podawać póki gorące.
Smacznego!
***
Wszystkie składniki wypisane pogrubioną czcionką możecie dostać
w sklepie internetowym sklepdietetyczny.pl
6 komentarze
świetny przepis, na pewno wykorzystam!
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, już go zapisuję :)
UsuńWygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńNa pewno kiedyś wypróbuję!
OdpowiedzUsuńhttp://lifeofangiee.blogspot.com/
Takich jeszcze nie jadłam, a chętnie bym spróbowała! Okazuje się że tak krytykowane w społeczeństwie angielskie śniadanie może być bardzo smaczne. :-)
OdpowiedzUsuńTrzeba będzie wypróbować.. I to szybko :) Uwielbiam się tu mobilizować do robienia pysznych śniadań :)
OdpowiedzUsuń