Z powrotem w domu.

20 lipca


Wakacyjny wyjazd dobiegł końca.
Tak to już jest, że podróże zwykle mijają zbyt szybko. :(
Uwielbiam Niemcy i z wielką chęcią bym tam zamieszkała. 
Mam wrażenie, że to taki "dobrze zorganizowany" kraj.

Niedługo może nawet wstawię kilka zdjęć z podróży. 
Tymczasem moje słodkie zdobycze możecie obejrzeć na Instagramie. :)

***
Przechodząc do śniadania - zaserwowałam sobie dzisiaj donuty.
Zrobione z mąki z kassawy i z gryki, dzięki którym zyskały wyrazisty smak.
Jako dodatek oczywiście góra owoców z działki i z... lasu! :)

 Gryczane donuty kokosowe podane z waniliowym serkiem, kremem czekoladowym, 
jagodami, czerwoną porzeczką i agrestem malinowym


DONUTY GRYCZANE
/przepis własny/

Składniki:

40 g mąki z kassawy (lub pszennej)
25 g mąki gryczanej
1 jajko
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
65ml mleka ryżowo-kokosowego (1/4 szklanki)

+ dodatki -> krem czekoladowo-orzechowy ze stewią, owoce i serek

Przygotowanie:

Żółtko utrzeć z ksylitolem, w drugim naczyniu białko ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. 
Resztę składników połączyć, następnie dodać utarte żółtko, a na końcu ubitą pianę. 
Powstałą masę przelać do natłuszczonych foremek i piec około 3 minut. 
Uwaga: bardzo szybko się pieką!
Następnie wyjąć, udekorować i zajadać póki ciepłe. 

Smacznego!

***
Wszystkie składniki wymienione pogrubioną czcionką 
zaopatrzyłam się w sklepie internetowym

Logo

You Might Also Like

10 komentarze

Follow me on FoodBlogs.com
JemyZdrowo.pl
FlyB - Kulinaria
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel
mytaste.pl
Blogger Babes are Sophisticated Bloggers Seeking Simple Solutions and Support
Przesiane.pl
Wzorowy Katalog
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipes search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

SM

blogi o zdrowiu

Subskrybuj